Dani draganića

Kako spriječiti anksioznost i pad kognitivnih funkcija mozga?- Manje koristiti digitalne medije

Prekomjerno korištenje društvenih mreža

TikTok je vrlo popularna društvena mreža kod mladih. Video sadržaj koji se tamo pojavljuje može utjecati na mlade, usmjeriti ih na određene postupke i ponašanja. Otkako je počeo rat u Ukrajini mnogo je ratnih videozapisa koji se prenose bez ičije kontrole. Koliko je to opasno za mentalno zdravlje mladih ali i svih onih koji takvu mrežu koriste upitali smo psihijatra Igora Salopeka, voditelja Integrativnog centra mentalnog zdravlja.

– Nemamo ništa protiv razvoja i novih tehnologija već protiv ne kritičkog korištenja tih tehnologija. Vidimo da kognitivne funkcije mozga zbog digitalija definitivno opadaju, pažnja je pritom ona koja je ključna i svi osjećamo da nam je slabija nego ranije. TikTok omogućava onima kojima je ionako teško zadržati pažnju da ne moraju uključiti mozak na viši nivo već kroz kratke video klipove i sadržaje pregledavaju nešto, a nešto od toga može biti povezano s ratom u Ukrajini i svi su prestrašeni, uznemireni, osjećaju neizvjesnost…Ukoliko smo stalno izloženi takvim informacijama koje ne moraju uopće biti istinite, dolazimo do fenomena anksioznosti koji dugoročno ne donosi ništa dobro našem mentalnom zdravlju. Zato je preporuka ograničiti vrijeme provedeno ispred bilo kakvih medija, uključujući digitalne, pa se to onda odnosi i na društvene mreže. Jednom dnevno se možemo informirati i čuti nešto iz relevantnih izvora, no cijeli dan tako provoditi vrijeme je kontraproduktivno što zbog anksioznosti od vijesti kao što je rat u Ukrajini, što zbog opadanja kognitivnih funkcija.

Više od milijardu ljudi svaki mjesec koristi TikTok, ponajviše zbog zabave a ponekad i edukacije.
Kako bi smanjili pad kognitivnih sposobnosti, osim smanjenja konzumacije digitalnih medija važna je redovita tjelesna aktivnost, što više druženja uživo, putovanja, čitanja, zdrave i uravnotežene prehrane.