Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje do sada je obnovio 2.069 kuća u nekonstrukcijskoj obnovi a 795 kuća obnovljeno je postupkom samoobnove, priopćili su.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Središnjem državnom uredu dostavilo je 626 Odluka za konstrukcijsku obnovu koje su sve dostavljene na postupanje projektantima, koji sukladno Zakonu o obnovi izrađuju nalaze i pristupaju izradi projektne dokumentacije.

Do danas su potpisani ugovori sa vlasnicima za izgradnju 52 zamjenske obiteljske kuće čija realizacija izgradnje je pokrenuta razradama prilagodbenih projekata, geodetskim i geomehaničko- istražnim radovima, uklanjanjem potresom uništenih kuća i izgradnjom novih tipskih zamjenskih kuća.

Među prvim zamjenskim tipskim obiteljskim kućama koje su odmakle u fazi izgradnje je kuća obitelji Dražena Vratarića iz Lekenika.

” Izgradnja je počela prije mjesec dana, zaliveni su temelji i stavljena je deka. U utorak će doći dečki napraviti terasu. I konstrukcija je gotova. Konstrukcija se radi za 15 kuća, kad nadzor dozvoli bušit će rupe i na to može ići željezna konstrukcija. Pošto je ovo montažna drvena kuća prvo ide željezna konstrukcija a onda sve ostalo drugo. Što se tiče radova zadovoljan sam. Dečki rade ok. Radi se i to sve ide svojim tokom ”, izjavio je Vratarić iz Lekenika.

Izvođenje radova i izgradnja zamjenskih obiteljskih kuća odvija se trenutno na 17 lokacija. Središnji državni ured je 4. travnja u Mraclinu, rušenjem započeo izgradnju prve zamjenske obiteljske kuće na ovom području, a u pripremi je gradnja novih kuća u Dubrancu i drugim naseljima u Zagrebačkoj županiji.

Do danas su otvorene ponude za izgradnju i 16 višestambenih zgrada, u vlasništvu Republike Hrvatske na potresom pogođenim područjima financiranih iz EU fondova na području Petrinje, Gline, Gvozda i Topuskog. U pripremi je provedba javnog nadmetanja za još 4 višestambene zgrade u Glini i Dvoru, priopćili su iz Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.