Dani draganića

WRC Croatia Rally prvi sportski događaj u Hrvatskoj za koji će izračunati ugljikov otisak – vozit će i kroz Karlovačku županiju

WRC Croatia Rally, koji će voziti i cestama kroz Karlovačku županiju, prvi je sportski događaj u Hrvatskoj za koji će biti  izračunat ugljikov otisak.

Naime, organizatori će u suradnji s Energetskim institutom Hrvoje Požar izračunati izravne i neizravne emisije povezane s aktivnostima najvećeg sportskog događaja u posljednjih 30 godina, a rezultati istraživanja pomoći će u definiranju prijedloga mjera za smanjenje ugljikova otiska za WRC Croatia Rally 2023.

– S ponosom ističemo da smo prošle godine, osim za uspješnu organizaciju sportskog dijela natjecanja, izvrsne ocjene dobili i za naše napore u smanjenju utjecaja na okoliš pa se ove godine planiramo kandidirati za najviši nivo akreditacije u zaštiti okoliša Međunarodne automobilističke organizacije (FIA) i postati ponosnim nositeljem tri zvjezdice, što podrazumijeva poštivanje najviših svjetskih kriterija vezanih uz smanjenje utjecaja na okoliš i intenzivne edukativne interakcije s publikom i drugim ključnim dionicima. Svjesni smo svoje odgovornosti prema zajednicama u kojima se odvija WRC Croatia Rally, kojima želimo biti istinski partner te je upravo to jedan od glavnih razloga radi kojeg smo inicirali suradnju sa stručnjacima Energetskog instituta Hrvoje Požar, izjavio je Daniel Šaškin, predsjednik Organizacijskog odbora WRC Croatia Rallyja.

Organizatori su najavili da će, osim suradnje s Energetskim institutom Hrvoje Požar, za ovogodišnje utrke cijelo vrijeme provoditi i intenzivnu edukativnu interakciju s publikom i drugim ključnim dionicima na svim područjima – od suradnje s lokalnim zajednicama na prikupljanju otpada i identificiranju rizika, do promocije sigurnosti i ekološke vožnje u prometu te očuvanja okoliša i klime nizom drugih aktivnosti poput korištenja alternativnih prijevoznih sredstava i javnoga prijevoza gdje god je to moguće, te carpoolinga gdje nije.

WRC Croatia Rally bit će od 21. do 24. travnja na 20 atraktivnih brzinskih ispita u pet hrvatskih županija – Zagrebačkoj, Karlovačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Primorsko-goranskoj i Varaždinskoj, a ceremonijalni start i cilj te park vozača bit će u Zagrebu.

– Ove se godine očekuje i rekordan broj gledatelja na nekom od sportskih događanja u zemlji ikada, naime, prema predviđanjima organizatora u posebnim fan zonama i uz stazu natjecanje će pratiti više od 350.000 ljudi, čiji se dolazak očekuje iz zemalja Europe pa i mnogih zemalja svijeta, poručili su organizatori.