• April 6, 2022
  • Ljiljana Zoroja
  • 0

Ukrajinci, njih 144, trenutno su smješteni na području Grabovca: u Hotelu Grabovac 59, Holiday park Macola 75 i Grand Lapovac 10 osoba.

Objavila je to Karlovačka županija, čiji su predstavnici, zajedno s onima državnih institucija, jučer obišli ukrajinske izbjeglice u Grabovcu.

Razgovarali su o njihovom smještaju, školovanju i pohađanju vrtića, te zapošljavanju. Upravo na ovu potonju temu poslani su upiti o mogućnostima zapošljavanja Ukrajinca na više od 500 adresa poslovnih subjekata u Karlovačkoj županiji. Najavljeno je i da će se moći zaposliti programom javnih radova koja je u pripremi.

– Interes je i raseljenih osoba za radom te se očekuje da se, nakon ubrzanog rješavanja administrativne procedure, zainteresirane osobe zaposle. Također se ubrzano rješava mogućnost školovanja djece iz Ukrajine i djeca se već uključuju u nastavni proces u školama Karlovačke županije. Kako je rečeno, slobodno je za upis još 1903 mjesta u našim školama. Županija je osigurala i dodatno učenje hrvatskog jezika, pa tako dvoje profesora redovito podučava raseljene osobe iz Ukrajine, a osigurani su i prevoditelji kao i stalna zdravstvena skrb koja dobro funkcionira kroz ambulante Domova zdravlja, naveli su u Županiji.

Naveli su i da, osim organiziranog smještaja u Grabovcu, koji se planira i proširiti na privatne smještajne kapacitete u ovom mjestu, građani nude svoje smještajne kapacitete, a ravnatelj  Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a Damir Trut  je pojasnio da nema retroaktivnog plaćanja već isplate idu od dana potpisivanja ugovora, no procedura njihova sklapanja neće biti duža od 5 dana.

– Upozoreno je da se treba ubrzati rješavanje baze podataka i ažuriranje jer su svakodnevne promjene u broju smještenih osoba, obzirom da dolaze i nove, a neki napuštaju smještaj. Razgovaralo se također o rješavanju smještaja djece u dječje vrtiće, organiziranom prijevozu, popuni robnih rezervi, mobilizaciji dodatnih smještajnih jedinica kao i ljudi i opreme za potrebe Civilne zaštite i Crvenog križa, priopćila je Županija.