Dani draganića

Špilja Vrlovka predstavljena na turističkom sajmu Place2go

Špilja Vrlovka, smještena u Kamanju nedaleko Ozlja, jedna je od znamenitosti Karlovačke županije koja je prezentirana na Međunarodnom sajmu turizma Place 2 go.

– Špilja Vrlovka je jedina špilja u Karlovačkoj županiji koja je otvorena za posjećivanje. Otvorena je jedan kratki vremenski period, za sada je to proljetni u razdoblju od mjesec i pol dana. Može se posjećivati tjedno između podne i 15 sati, te vikendom između 15 i 18 sati uz stručno vođenje vodiča Javne ustanove Natura viva. Prostor špilje za posjećivanje je dugačak 270 metara i tu se može vidjeti niz geomorfoloških fenomena kao i šišmiši, kazala nam je Martina Petrak, viša stručna suradnica u Javnoj ustanovi Natura viva.

KARLOVACKO

Radno vrijeme posjeta ograničeno je na mjesec i pol dana u godini upravo zbog šišmiša i njihovog života u špilji.

– To je jedan od rijetkih lokaliteta koji je nastanjen šišmišima i porodiljnih kolonija i hibernacijskih, što znači da porodiljne u špilji ostaju preko ljeta, a hibernacijske preko zime. Onda nam ostaje jedino razdoblje u proljeće ili jesen koji je još kraći.

Za posjete u Vrlovku dosta je upita, a najviše su zainteresirane škole s obzirom da učenici ovdje mogu puno toga naučiti.