• April 9, 2022
  • Anamarija Radočaj
  • 0
Ova je subota rezervirana za ukidanje najvećeg dijela epidemioloških mjera. Jednom nogom vratili smo se u staro normalno. Najveća novost je da nošenje zaštitnih maski ostaje obveza samo u okolnostima visokog rizika, točnije u zdravstvenom i sustavu socijalne skrbi.

-Sve drugo su preporuke. Mislimo da je svakom našem građaninu potpuno jasno koje su to situacije u kojima bi bilo poželjno da se nose maske za lice, poručio je prvi čovjek Stožera Davor Božinović.

Što se tiče Covid potvrda na nacionalnoj razini, one se mogu koristiti u zdravstvu i socijali, ali odluke o tome će donositi resorni ministar. Do velikih promjena dolazi i po pitanju prelaska granice. Više nema zabrane ulaska u Hrvatsku bez obzira iz kojih se zemalja dolazi.

-Državljani trećih zemalja koji će dolaziti u Hrvatsku, moći će prelaziti granicu bez dokazivanja razloga zbog kojeg dolaze, dovoljno je da posjeduju Covid potvrdu. Osobama koje dolaze iz Europske unije više neće biti potrebne Covid potvrde za ulazak u Hrvatsku.

Ugostiteljski objekti mogu raditi dulje od 2 sata ujutro kao što je to bilo dosad, a ne moraju više imati ni propisani razmak između stolova.

Ovim popuštanjem mjera nije obuhvaćeno ukidanje samoizolacije.

-Mi jesmo razgovarali o tome, nema više obveze da djeca u školi, ako u jednom razredu dijete postane pozitivno, idu u samoizolaciju. Mi jesmo razmišljali o širem korištenju tog oslobađanju od samozolacije i u ovom trenutku raspravljamo o tome, poručio je Krunoslav Capak.

Do jeseni bismo trebali zadržati takvu pozitivnu epidemiološku situaciju, ako je suditi po riječima epidemiologinje Alemke Markotić.

-Moramo ipak na vrijeme razmišljati da će brzo doći jesen. I da dotad moramo sve pripremiti, to ističe cijela Europa, da bismo se mogli u zimskom razdoblju uspješno nositi sa mogućim ponovno povećanim brojevima.