Dani draganića

Samoizolacija više nije obvezna, nego je preporuka

Samoizolacija više nije obvezna, nego je preporuka. Osobe koje su došle u kontakt sa zaraženom osobom više ne moraju ostati u samoizolaciji, one koje su trenutno u karanteni mogu u dogovoru s liječnikom prekinuti mjeru zdravstvenog nadzora.

Bliske kontakte treba obavijestiti oboljela osoba, odnosno skrbnik oboljele osobe u slučaju djece.

Bliski kontakt neovisno o cijepnom statusu i preboljenju ne ostaje u samoizolaciji/karanteni, već se pridržava sljedećih uputa:

-nosi masku 10 dana od zadnjeg kontakta, prati svoje zdravstveno stanje u smislu pojave simptoma koji mogu upućivati na COVID-19 te se preporučuje samotestiranje 5. dan od zadnjeg bliskog kontakta. Preporučuje se također da izbjegavaju veća okupljanja te posebice kontakt s osobama s povećanim rizikom za razvoj težih oblika bolesti COVID-19

-zdravstveni djelatnici te djelatnici u domovima za starije i teško bolesne odrasle osobe i odrasle osobe s invaliditetom nose FFP2 masku 10 dana od zadnjeg kontakta i izbjegavaju bliske kontakte koliko je moguće s obzirom na radne zadatke. Testiraju se odmah po izloženosti, potom svaka tri dana i završno deseti dan nakon zadnjeg izlaganja, pri čemu mogu koristiti kućni test. Preporučuje se također da izbjegavaju veća okupljanja te posebice kontakt s osobama s povećanim rizikom za razvoj težih oblika bolesti COVID-19 izvan radnog okruženja

-za djecu predškolske dobi i učenike preporučuje se samotestiranje 5. dan nakon bliskog kontakta

-u slučaju pojave simptoma, testiranje treba provesti odmah. Moguće je provesti samotestiranje, ali se preporučuje potvrda pozitivnog rezultata kućnog testa u ovlaštenim laboratorijima

Iznimno, postoje situacije u kojima bliskim kontaktima liječnik može izreći mjeru karantene/samoizolacije u trajanju do sedam dana od posljednjeg kontakta s pozitivnom osobom. Kontakt pozitivne osobe, ako smatra da je to potrebno radi zaštite zdravlja, može se obratiti svojem liječniku.

Liječnik procjenjuje potrebu za karantenom ovisno o zdravstvenom stanju kontakta, vrsti kontakta te prethodnom preboljenju/cijepljenju.

Izricanje samoizolacije nakon bliskog kontakta opravdano je kod osoba s povećanim rizikom za teže oblike bolesti COVID-19, kada se omogućuje da ne borave u blizini pozitivnih ukućana ili u kolektivu u kojem se pojavilo grupiranje pozitivnih slučajeva.

Navedeno se posebno odnosi na osobe s povećanim rizikom za teže oblike bolesti COVID-19 kojima je prošlo više od četiri mjeseca od preboljenja ili primarnog cijepljenja.