Žene s Vučjaka se pripremaju za Uskrs izradom tradicionalnih pisanica, ne odustaju od seoskih običaja

Što je Uskrs bez pisanica? Odgovor na to pitanje ne znaju Vučićanci. U njihovom selu poštuje se običaj izrade tradicionalnih pisanica. Mi smo ih posjetili i provjerili kako izgleda proces izrade.

-Znači ovdje prikazujemo izradu pisanica pomoću trave. Ona se lijepo narikta na jaje, zatim se sa čarapom zaveže i kuha se u lukovini. Trava se može stavljati s dvije strane, može se dodati cvjetić – kako tko voli, objasnila je proces izrade pisanica  Štefica Požar, voditeljica KUD-a Sveta Ana Vučjak. Dodaje kako  se obično se stavlja poljska trava koja je svakome dostupna, najčešće se kuha u lukovini, ali može i u cikli, koprivi, crvenom zelju.

Jaja se kuhaju 10-ak minuta. Isti proces kuhanja je i kod pisanica koje se ukrašavaju s voskom, to je druga tradicionalna tehnika kojom se koriste Vučićanke.

-Što se tiče pisanja voskom na jaje se nanosi perom ili kakvim drugim alatom vosak. Cilj je da taj dio koji se nalazi pod voskom, nakon što se prokuha u luku ostane u boji jaja, a ostalo poprimi tamniju boju. Vosak se otopi, skine i ostane uzorak koji smo nacrtali, rekla je Željka Požar, članica KUD-a Sveta Ana, Vučjak.

Ovo je znatno teža i dugotrajnija tehnika od one s poljskim biljem. Na kraju su oba rezultata prekrasna.  To su prave tradicionalne pisanice koje krase gotovo svako seosko domaćinstvo.

-S obzirom da smo kulturno umjetničko društvo koje gajimo našu tradicijsku kulturu. Još prošlog vikenda smo za Cvjetnicu izrađivali naše tradicijske grančice koje smo nosili na blagoslov, a evo sad za Uskrs se pripremamo s izradom pisanica. Na taj način prikazujemo kako su se radile pisanice u našem kraju, istaknula je Jasna Požar, predsjednica KUD-a Sveta Ana Vučjak.

Upravo su pisanica neizostavni dio uskršnje košarice koja se nosi u crkvu na blagoslov hrane. Uskrs se provodi u krugu obitelji, najmilijih, rodbine i susjeda koji zasigurno neće ne primijetiti lijepe pisanice na blagdanskom stolu.