Dani draganića

Mandić: Nisu u Gradskoj upravi uhljebi iako bih neke odmah otpustio, a sistematizaciju u gradskim tvrtkama slažu direktori i sindikati

Je li u godinu dana broj zaposlenih u karlovačkoj upravi povećan ili nije, jesu li svi uhljebi ili nisu i tko radi sistematizaciju u gradskim tvrtkama – doznali smo na ovotjednom Aktualcu.
Koliko je novozaposlenih u Gradskoj upravi od kad je počeo novi gradonačelnički mandat, zanimalo je gradsku vijećnicu Dragicu Malović iz SDP-a. Po podacima iz gradonačelnikova izvješća, kazala je, više ih je nego što je bilo do 1. srpnja lani.

– U izvješću je vidljivo da ste u drugom dijelu 2021. – govorimo o vremenu neposredno nakon što su završili izbori – zaposlili pet novih ljudi. Primjećujemo od početka ove godine još novozaposlenih, pročelnika, voditelja odsjeka… svi su bliski vladajućem HDZ-u. Koliko je novozaposlenih od 1. srpnja prošle godine i na koja su mjesta raspoređeni, pitala je Malović.

Odgovarajući joj, gradonačelnik Damir Mandić je podsjetio na preustroj gradske uprave, ali i dokazao da je pažljivo slušao njeno pitanje.

– To sam baš pozorno slušao: bliski su HDZ-u! Nešto se mijenja, nisu HDZ, ali su bliski, našalio se.

A onda ozbiljno: na neodređeno vrijeme je 1. srpnja lani bilo u Gradskoj upravi 128 ljudi, sada ih je 131.

– Pratili ste samo zapošljavanje, ne i odlaske, a takvih je pet, rekao je pa se prebacio na sistematizaciju radnih mjesta u gradskim tvrtkama.

U gradskoj upravi je napravljena krajem prošle godine.

– Pozvao sam sve direktore i sindikate da sjednu i naprave analizu. Svjestan sam da i u našim gradskim tvrtkama postoji svijest: to je gradonačelnik odlučio. Spreman sam nositi se s tim, ali tvrdim: nije gradonačelnik odlučio tko će, ni gdje što raditi, to su odlučili direktori zajedno sa sindikatima, izjavio je.

Napomenuo je da je sada osnovica plaće izjednačena u svim tvrtakama, što nije bilo pa neki nisu imali ni zagarantiranu minimalnu plaću. Izjednačen je i iznos za topli obrok, a sistematizaciju slažu same tvrtke.

– Niste se osvrnuli na novozaposlene ljude koji imaju ugovore na određeno vrijeme, nego ste govorili samo o onima koji imaju na neodređeno, spočitnula je Malović.

Mandić je potom precizirao: u svim gradskim tvrtkama i Gradskoj upravi 11. lipnja 2021. je bilo 730 zaposlenih, sada je 725; od toga su 684 lani bila na nedoređeno, sada 679, tj. 5 manje.

– Nisam od onih koji će u gradskim upravama,  tvrtkama i ustanovama sve gledati kroz političarske naočale: da su to sve uhljebi. Nije istina! U svakoj upravi, pa i našoj, ima ljudi kojima bih, da mogu, odmah dao otkaz jer ne ispunjavaju osnovnu obavezu da rade javni posao, ali taj broj u odnosu na onaj koji časno zarađuju plaću je minimalan. Govorim o upravi, govorim o tvrtkama. Minimalan, zaključio je.