KABA

Stanković: Obrtnici izdali preko 500 tisuća fiskalnih računa, još uvijek čekaju donošenje novog zakona

Prošla godina je bila zahtjevna za poslovanje svih gospodarstvenika pa tako i svih obrtnika. Pandemija je uzrokovala mnoga ograničenja u poslovanju, no obrtnici Karlovačke županije poslovali su dobro i kvalitetno.

-Od veljače 2021. do 2022. izdano je preko 500 tisuća fiskalnih računa što je 105 % više, nego 2020. To znači povećanje od 105,5%, odnosno 18 milijuna i 800 tisuća kuna. Pokazali smo da smo najžilaviji dio društva, dio koji se u kratkom vremenu može prilagoditi novonastaloj situaciji, kazao je predsjednik Obrtničke komore Karlovačke županije Darko Stanković.

Osvrnuo se i na financijsko poslovanje Komore tijekom protekle godine.

-Mi smo prošlu godinu završili s pozitivnim rezultatom oko 1.380 kuna, što je bilo za očekivati. Nismo imali planirane aktivnosti zbog pandemije, potresa… U ravnoteži su prihodi i rashodi. Dosta smo prošle godine pomagali kolegama obrtnicima iz Zagrebačke i Sisačko-moslavačke žuapnije.

Obrtnici su ipak naglasili ono čime nisu zadovoljni, a to su promjene u organizaciji tijela Obrtničke komore, ali i ne donošenje novog zakona o obrtu na kojeg se već dugo čeka.

-Vlada je donijela odluku da se zakon donese do 3.11.2021.  No, do danas on nije donešen, a trebao je regulirati sporne sitaucije. Mi smo morali postupiti po starom statutu koji nije adekvatan vremenima u kojima živimo i radimo. Bili smo obavezni raspisati izbori na sva tri nivoa i izabrati nove ljude, nove ideje. 

 

omicron