U središtu Velikog petka je otajstvo križa

Veliki je petak. Dan kada se katolički vjernici spominju muke i smrti Isusa Krista. Jedini je dan u godini kada nema svete mise, već samo obred u kojem je u središtu otajstvo križa. Obavezan je post i nemrs. Vrijeme je intezivne pripreme za najveći katolički blagdan – Uskrs.

Osim što je današnji dan iskorišten za pripremu za Uskrs. Obavlja se šoping, čisti se, pripremaju kolači i blagdanski stol. Pisanice su djelom već oslikane. No ona prava priprema za Uskrs je u crkvama. U njima je danas prisutna tišina, nema cvijeća i drugih ukrasa. Vidljivi su to znakovi da je današnji dan – dan kada je Isus mučen i umro.

Na Veliki petak u središtu je Kristov križ, odnosno muka našega gospodina Isusa Krista, nema svete mise, nego su obredi Velikog petka. Ponajprije svećenik kada ulazi u crkvu nema nekog posebnog pozdrava, sve je u nekom posebnom ozračju jer želimo dati posebno pijetet Isusovoj muci, ali suobličiti se s Isusom koji je na križu. Promatrati njega, ići za  njegovim križem, promatrajući Kristov križ, vidjeti vlastite križeve u kojima i mi sami nosimo breme križa, ističe mons. Antun Sente, rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa.

Isusov križ ohrabrenje je vjernicima i poticaj da i oni nose svoje teškoće i probleme.  Veliki petak potsjetnik je da dolazi Uskrs, odnosno da bez muke i križa nema ljepote uskrsnuća.