Dani draganića

Izrada tradicijskih pisanica u Zavičajnom muzeju Donja Kupčina

U Zavičajnom muzeju Donja Kupčina već godinama se održavaju uskršnje radionice na kojima se ukrašavaju jaja na tradicionalan način. Na radionicu ukrašavanja jaja dolaze mali i veliki kreativci, i djeca i odrasli, svi koji žele oplemeniti sebe i one kojima će pisanicu pokloniti.
Ovakvih radionica ne bi bilo bez stručne suradnice za kulturnu baštinu Anđelke Vidović koja svakog vikenda organizira prigodne radionice i koja nam je pokazala kako izgledaju dovršene pisanice ukrašavane voskom.

– Možemo reći da je pisanje pisanica voskom bilo najpopularniji način ukrašavanja pisanica u prošlosti. U muzeju imamo nekoliko eksponata kojima su žene najčešće ukrašavale pisanice. Tu je takozvana pisaljka za ukrašavanje jaja, ali nije bilo pravilo da svi imaju isti alat, bio je tu najčešće priručni alat ili je netko nabavio alat ili sam izradio. Najčešće korišteni alat bila je šivaća igla i konac koji bi uveli u ušice i omotali nekoliko puta. Taj bi dio umakali u vosak i nanosili vosak na jaje koje se kasnije kuhalo u lukovini.

Običaj je bio da se na pisanici napiše Sretan Uskrs ili samo SU, a često su se pisala i imena ili inicijali onih kome je ta pisanica bila namijenjena. Pisanje pisanica znali su raditi svi, svatko po svojim mogućnostima. Pisanica je označavala čestitku, a djeca bi se ujutro veselila kada bi ih mama ili baka donijela na stol. Svatko je imao svoju pisanicu, promatrao ju, čuvao i igrao se njome, ispričala nam je Vidović naglašavajući kako su se pisanicama nekada, možda više nego danas- mnogi posebno veselili, osobito djeca.

Danas se djeca vesele sudjelovanju na ovakvim radionicama gdje donesu svoja jaja i uz pomoć voditeljice Anđelke uče kako pisati voskom. Koliko pisanica naprave toliko ponesu kući i podijele užoj i široj obitelji. Jedne godine, kaže nam voditeljica, napravili su ukupno više od 300 takvih pisanica.