Mons. Šaško: Uskrs nije sjećanje i obilježavanje, Uskrs je slavlje!

U Crkvi Presvetog Srca Isusova u Novom centru danas je služena sveta misa povodom Uskrsa. Predvodio ju je monsinjor Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački.

Krist je Uskrsnuo- rečenica je to koja pokazuje da se sve mijenja. Isus je prošao zemljom čineći dobro, a na to smo pozvani svi koji vjerujemo u njega, kazao je Šaško.

– U svemu nas nosi sigurnost da smo u Kristu, živeći s njime i u njemu pobjeđujemo i smrt. Ta vjera nije uzaludna niti je besplatna. O tome svjedoče stoljeća u kojima žive ljudi.

Monsinjor Šaško žalostan je, kaže, što nakon tri desetljeća Hrvatske samostalnosti u javnosti se nisu usvojili temeljni pojmovi kršćanske terminologije.

– Tako i dalje čitamo i slušamo kako se na Uskrs vjernici nečega sjećaju, kako obilježavaju, kako održavaju obrede sv. mise, sakramente. Nema dvojbe da postoje sličnosti i poveznice. Svakoga smo Uskrsa u ovakvom vjerničkom obiteljskom zajedništvu u kojem slušamo Božju riječ, tekstove koji nas vraćaju na događaje u prošlosti. Slušali smo dio Djela apostolskih u kojemu Petar propovijeda što se događalo s Isusom i čemu su apostoli bili svjedoci… nije li to slično onomu kada se čitaju zapisi iz povijesti o događaju u društvu i državi, slično je i zbog toga će netko preslikati na naša slavlja ta događanja i reći da se vjernici sjećaju događaja i obilježavaju neke njima važne dane da se ne zaboravi, da ponovno nađu smisao svoga života i djelovanja i identiteta. No, postoji bitna razlika zbog koje je ovo liturgijsko okupljanje Slavlje, a ne obilježavanje ili sjećanje- vjera u snagu Uskrsnuća(…) vjera u vječni život, kazao je Šaško.