Stanari višestambenih zgrada u Karlovcu priželjkuju energetsku obnovu svojih domova: 41 zgrada kojoj je upravitelj Inkasator tražit će sufinanciranje

Povećanje cijena energenata povećalo je i interes Karlovčana, ponajviše u višestambenim zgradama, za energetskom obnovom objekata.

Inkasator tako, potvrdila je direktorica Andreja Barberić, u zgradama kojima upravlja trenutno projekte energetske obnove obavlja na 9 mjesta. A povećan interes za energetskom obnovom zgrada zabilježili su već lani.

– Podaci iz 2021. svjedoče tome: naši suvlasnici zgrada su proveli investicija u vrijednosti 18,7 milijuna kuna, od toga 8,2 milijuna se odnosi na izradu toplinskih ovojnica u zgradama i obuhvaća 19 ulaza, što je povećanje od 33 posto u odnosu na 2020. godinu, navela je Barberić.

Ove godine tako su i nastavili pa trenutno radovi traju na 9 gradilišta. Uglavnom su to investicije koje suvlasnici realizaciju vlastitim i kreditnim sredstvima, no ovaj mjesec je objavljen dugoočekivani javni poziv za sufinanciranje energetske obnove.

– I to je prvi javni poziv iz Mehanizma za oporavak i otpornost. Od 2019. pripremamo zgrade za javni poziv i 41 trenutno imamo. Radimo na revidiranju cjenika jer su rađeni 2019., prikupljamo ostalu potrebnu dokumentaciju i sve te zgrade bit će spremne za apliciranje na javni poziv, 25. travnja kada će se moći unositi u novu aplikaciju. Podnošenje projektnih prijedloga  je 17. svibnja od 9 ujutro, izjavila je i dodala da će javnih natječaja za sufinanciranje biti još, i nacionalnih i europskih.

 

.