Dani draganića

Sadašnje će tek analizirati, ali prošlogodišnje cijene nekretnina u Karlovačkoj županiji poznate: stanovima neznatno padale, kućama prilično rasle

Možda nam se i ne čini tako, posebno kad znamo da kvadrat stana u Karlovcu neki plaćaju i 1.800 eura i to ne “od jučer”, no po službenim, županijskim podacima, u Karlovačkoj županiji cijene nekretnina lani su bile znatno manje, iako su stanova padale, doduše minimalno, a kuća rasle.

Potvrdila je to županijska pročelnica UO za graditeljstvo i okolišMarina Jarnjević, podsjetivši da je Županija do kraja prošlog mjeseca morala napraviti analizu tržišta nekretnina za 2021. godinu. Rađena je po podacima Porezne uprave.

– Na razini Karlovačke županije imamo zajedničko procjeniteljsko povjerenstvo, Karlovačka županija i Grad Karlovac. Mi smo do 31. ožujka imali obvezu da napravimo analizu stanja tržišta nekretnina. Radi se o sustavu e-nekretnina i on se puni ugovorima iz Porezne uprave. Porezna uprava stavlja ugovore u taj sustav, naši djelatnici evaluiraju ugovore; postoje oni koji jesu i oni koji nisu evaluirani do tog datuma, kazala je Jarnjević.

To onda, pojanila je, znači i da postoji mogućnost odstupanja u cijenama nekretnina, no po dostupnim, službenim podacima, u prošloj je godini, u odnosu na 2020., stanje nekretnina u županiji bilo ovakvo:

– Cijena kvadrata stana je u 2021., govorimo o prethodnoj godini, 0,22 posto manja: bila je 586 u 2020., u 2021. godini 584 eura. Kuće bilježe povećanje cijene kvadratnog metra u iznosu od 33,02 posto u odnosu na 2020. godinu. Što se tiče građevinskog zemljišta, povećanje cijene je 54,13 posto u odnosu na 2020., poljoprivrednog zemljište je smanjenje 38,09 posto u odnosu na 2020., a cijena šumskog zemljišta porasla je 5,7 posto. Ovdje ne govorim za nekretnine koje se nalaze na području grada Karlovca, govorim za Karlovačku županiju, šire, napomenula je Jarnjević.

U Karlovcu je sada kvadrat stana od 1.200 do 1.800 eura, kuća puno manje, 600 do 700 eura, ovisno o stanju nekretnina, starosti, veličini, lokaciji.