KABA

Zagrebačka županija osigurala sredstva za izgradnju nove zgrade crkve Uzvišenja sv. Križa u Kravarskom

Radovi na izgradnji nove zgrade crkve Uzvišenja sv. Križa u Kravarskom, simbolu stradanja u Zagrebačkoj županiji uslijed razgorenog petrinjskog potresa, bit će gotovi u siječnju 2023. godine. Sredstva za gradnju osigurala je Zagrebačka županija putem javnog poziva, a zamjenik župana Damir Tomljenović danas je župniku Siniši Blatariću dodijelio ugovor vrijedan 10,2 milijuna kuna. Na taj način u cijelosti je zatvorena financijska konstrukcija za gradnju nove crkve čiji se troškovi procjenjuju na 10,7 milijuna kuna. Preostalih 500.000 kuna osigurano je od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

-Ponovna izgradnja ove potresom razrušene crkve pokazatelj je naše snažne sinergije i opredijeljenosti da ćemo potresom zahvaćeno područje obnoviti onako kako je bilo prije snažnog potresa, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved podsjetivši da je toranj ove crkve bio prepoznatljiv dio ovog kraja.

-Za sanaciju zgrada javne namjene oštećenih u potresu Zagrebačka županija je u 2022. godini predvidjela 80 milijuna kuna decentraliziranih sredstava te po 40 milijuna kuna u 2023. i u 2024. godini. U tijeku je javni poziv putem kojeg su raspoloživa ta sredstva, a koji smo korigirali u odnosu na početak godine na način da sada Županija u stopostotnom iznosu pokriva trošak obnove i sanacije stradalih objekata javne namjene, rekao je Tomljenović pozvavši pritom vlasnike i osnivače zgrada javne namjene, tj. gradove, općine, škole, muzeje, crkve, domove zdravlja itd., a koje su oštećene u potresu, da dostave svoje prijave kako bi ostvarili pravo na dodjelu bespovratnih sredstava.

Vlado Kolarec, načelnik Općine Kravarsko, zahvalio je Zagrebačkoj županiji na ovom vrijednom Ugovoru.

-Nova zgrada crkve izvana se gradi se po uzoru na potresom uništenu zgradu crkve koja je u svim našim povijesnim knjigama pa i u samom grbu Općine, jedino će biti površinom 10% veća zbog jačih temelja te će novi toranj biti izgrađen po uzoru na onaj koji je bombardiran i srušen u Drugom svjetskog ratu, rekao je Kolarec istaknuvši da je na području Kravarskog ukupno oštećeno oko 580 objekata, od kojih njih 10-ak, mahom stambeni objekti, čekaju rušenje.

Koliko ponovna izgradnja crkve znači vjernicima ovog kraja govorio je župnik Siniša Blatarić.

-Župljani se trenutačno okupljaju u privremenom bogoslužnom prostoru, a život župe nakon pandemije i potresa polako se vraća u normalu, rekao je Blatarić uz zahvalu Županiji na izdašnoj pomoći, ali i svim donatorima koji su pomogli Župu u ovim teškim trenucima.

Inače, u ožujku 2021. godine počelo je uklanjanje u potresu urušene građevine župne crkve. Radovi na izgradnji nove zgrade crkve su u tijeku, a očekuje se da će biti završeni do kraja siječnja 2023. godine.