Dani draganića

Izložba Anđela otvorena u Nacionalnom svetištu svetog Josipa

Izložba “Anđeli” sisačke lutkarice Ivane Matijević otvorena je u galeriji Martin Borković Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu u nedjelju 24. travnja. Umjetnica koja je inače jedna od najpoznatijih Hrvatskih lutkarica govori kako su anđeli trenutno područje njenog umjetničkog interesa. Vjeruje u anđele i nada se kako njena izložba potiče i druge da vjeruju u njih.

-Moje lutke najviše govore o meni i mojim radovima. Za sve što radim, inspiracija i volja dolaze mi od Boga, rekla je.

-Anđele ne možemo zanemariti, čak i ako ih zanemarimo oni su konstantno prisutni u našem životu, Isus Krist više ih puta spominje u svojim nagovorima. Drago mi je što u našoj galeriji “MB” možemo otvoriti izložbu Ivaninih anđela, koja je treća izložba ove godine. Anđeli su prekrasno ukrašeni baroknim, rokoko, razigranim haljinama. Umjetnica je kroz materijale, koje dobro poznaje, dočarala svo bogatstvo i ljepotu anđela koji slave Boga štiteći nas ljude”, rekao je uvodno domaćin, mons. Antun Sente, rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa.

Svoj osvrt dao i Stanko Špoljarić eminentni hrvatski likovni kritičar.

-Anđeli Ivane Matijević i lebde i gotovo dodiruju tlo, osmišljeni u varijacijama na temu, ispunjavajući prostor i izvan svoga fizičkog prisustva. Takvim konceptom povezuju nebo i zemlju, stvarajući dojam svevremenosti i sveprostornosti, i gdje svaki anđeo ponaosob pripada svima, ali je i zaštitnik pojedinca.

Izložbu, koju je postavio i svojim dekoraterskim elementima ukrasio Boris Lemaić, florist-aranžer otvorila je saborska zastupnica Maja Grba-Bujević.

Izložba će biti otvorena tijekom mjeseca svibnja.