Dani draganića

Javna tribina o radničkim pravima: Današnji etablirani sindikati nerijetko neučinkoviti iz nekoliko razloga

U organizaciji udruge Carpe Diem održana je javna tribina o radničkim pravima mladih. Cilj je bio upoznati mlade s radničkim pravima i kako ih mogu najefikasnije zaštititi. Radnička prava najefikasnije se mogu zaštititi sindikalnim organiziranjem, smatra Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata koji je primjere iz prakse podijelio sa zainteresiranim sudionicima.

Današnji etablirani sindikati nerijetko su neučinkoviti, spomenuo je Iveković, a kao razloge naveo je što postoje sindikati s brojnim članovima u velikim sustavima gdje ne postoji puno problema i koji vrlo lako funkcioniraju jer temeljnu misiju sindikata, a to je borba za radnička prava na neki način zanemaruju jer nema potrebe za tim s obzirom da su ta prava veća nego u manjim poduzećima, dok s druge strane su tu manji borbeni sindikati koji su neravnopravni na sindikalnom tržištu, imaju velike troškove za puno rada, a prihodi su puno manji jer njihovi radnici rade za minimalce ili nekad ne prime plaću.

Samo uz podršku radnika sindikati mogu dobro ugovoriti radnička prava, također važna je i masovnost radnika uključenih u akcije, kazao je Iveković ispred Novog sindikata koji imaju dvadesetogodišnje iskustvo sindikalnih akcija s članovima javnih i privatnih poduzeća.