Stipendije iz Zaklade Nikola Tesla dobile četiri karlovačke učenice i studentice – Nitko od doktoranada i znanstvenika nije se prijavio

– Uvelike će nam pomoći ove stipendije u osobnom razvoju, ulaganju u naš maksimum, olakšati u stjecanju znanja i vještina kako bismo ostvarili svoje ciljeve i doprinjeli našoj zajednici. Vjerujem da ćemo ih iskoristiti na najbolji mogući način, kazala je studentica Magdalena Kovačić, zahvalivši u ime korisnika na stipendiji iz Zaklade Nikola Tesla.

Uz Magdalenu studenticu prve godine fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, stipendije su dobile i Valentina Kružić, studentica prve godine energetike na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu u Zagrebu, Nika Vitas, učenica 3. razreda Gimnazije i Mia Findrik, učenica drugog razreda Prirodoslovne škole Karlovac. Učenička stipendija je 1.000, a studentska 1.500 kuna mjesečno.

Samo još jedna prijava stigla je na natječaj za dodjelu stipendija, no, po riječima Renate Kučan, upraviteljice Zaklade, nije bila iz STEM područja pa nije zadovoljavala uvjetima, a, iako je novac bio predviđen za doktorande, nije stigla niti jedna prijava. I u ovoj godini natječaj za dodjelu stipendija u idućoj bit će raspisan, a u Gradu se nadaju da će sredstva za ove stipendije stići i od gospodarstvenika. Sada su samo gradska.

– Očekujemo suradnju s poduzetnicima i tvrtkama i vjerujemo da će taj fond biti i teži, sada smo podijelili 20.000 kuna učenicima i 30.000 kuna studentima. Imali smo i 30.000 kuna predviđeno za doktorande i znanstvenike, rekla je Kučan.

Gradonačelnik Damir Mandić pojasnio je da se za dodjelu ovih stipendija traži element izvrsnosti na pojedinim područjima, a učenicima i studenticama koje su ih dobile poručio da ustraju u tome.

– Pokušavamo ne samo biti od koristi, nego podržati i pratiti sve ono što vi radite. Zaklada Nikola Tesla na tom tragu je i osnovana. Imamo još neke ideje oko Zaklade koje bi trebalo razvijati, da fond bude i veći i da Zaklada ispuni osnovno poslanje: podržava i potiče na izvrsnost. Ovo je jedan od malih kamenčića u mozaiku da mi kao grad možemo na činjenici da je Nikola Tesla pohađao našu Gimnaziju koristiti njegovo ime kao promociju i da njegovo ime, pogotovo u nekim specifičnim zvanjima i zanimanjima, bude inspiracija mnogima da krenu tim putem izvrsnosti, koliko god on bio težak, poručio je Mandić.