KABA

Povijest pisana na pročeljima zgrada – idući mural trebao bi prikazati tri generacije obitelji Mažuranić

Cijeli Karlovac, a prije svega Novi Centar postaje galerija na otvorenom, svojevrsna slikovnica koja priča priče o najvećim velikanima Karlovca koji su zadužili Hrvatsku, ali i Svijet. 

Slavni karlovački pustolovci, književnici, umjetnici i drugi dio su stalnog postava u Karlovcu. Podsjetnik su Karlovčanima kakvi se velikani rađali u gradu na četiri rijeke, a posjetiteljima turistička atrakcija.

-Povijest jednog grada na različite načine. Možemo pisati knjige, raditi slikovnici, snimati filmove. Mi smo se odlučili povijest Karlovca ispričati muralima. Karlovčanima i turistima pokazati karlovačke povijesne ličnosti. One koji su ili rođeni u gradu ili  su živjeli neko vrijeme u Karlovcu, ali su postigli jako puno u području, znanosti, neke struke, umjetnosti, kulture, rekao je Josip Žunić, Predsjednik GČ Novi Centar.

Iako su murali postali iznimno popularni u Karlovcu u posljednje dvije godine, kada ih je veliki broj napravljen, Novi centar već neko vrijeme potiče oslikavanje pročelja zgrada i tako ukrašavanje grada.

-Prvi mural koji smo naslikali je San djevojčice Z iz 2007. godine u Meštrovićevoj. 2013. godine dolazi drugi mural u Marka Marulića strip mural Insomnia. Onda gospodin Bakić i Udruga Polka 2014. rade mural Krleža, slijedi obnova zgrade, mural je uništen pa je 2020. načinjen novi. Nakon toga dolazi serija murala gradske četvrti. Murali koji su vezani uz Karlovčane.

Tu su Slavko Mihalić, Dragojla Jarnjević, Braća Seljan i Vjekoslav Karas. Postavljeni su murali i četiri rijeke na ulazima u pothodnike, s tim da se murali dvije rijeka još uvijek rade.

Žunićev omiljeni mural je upravo Vjekoslav Karas koji se nalazi u blizini galerije koja nosi njegovo ime. Smatra da je on najkompletniji, jer su uz njega oslikani i njegovi najprepoznatljiviji radovi: Djevojka s ružom i Rimljanka s ljutnjom.

Želja Gradske četvrti Novi Centar želi i dalje poticati oslikavanje karlovačkih zgrada. Već znaju što bi iduće voljeli vidjeti na ulicama grada.

-To je mural koji bi prikazao tri generacije obitelji Mažuranić. Bana Ivana, sina Vladimira, koji je rođen u Karlovcu. Tada je bio predsjednik Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti, i njegove kćerke Ivane Brlić Mažuranić, govori Žunić.

Žunićevo viđenje Karlovca je kao Grada murala, koji bi ponosno govorio priče o povijesti grada, onima koji su ga mijenjali  i voljeli, a  koje Karlovčani ne smiju zaboraviti.

omicron