Štrudla by Bike, Etno Park Ozalj i Srce prirode Srakovčić dobitnici nagrade Suncokret ruralnog turizma Hrvatske

 

U Karlovačku županiju stigle su tri nagrade. Riječ je o posebnom priznanju Suncokret koji se dodjeljuje dionicima ruralnog turizma. Posebno priznanje na natječaju dobila je manifestacija Štrudla by bike, koja je usko vezana uz Štrudlafest te Restoran Žganjer koji je organizator manifestacije u Jaškovu.

-Priča je krenula kada sam upoznala biciklista i blogera Dražena Breitenfelda. Rodila se ideja o otvaranje najslađe biciklističke rute na svijetu koju smo nazvali Štrudla by bike. Jedan od ciljeva je angažirati što više OPG-a i trebali smo pronaći partnera, a logičan izbor je bio OPG Kovač, objasnila je začetak ideje Lidija Žganjer Gržetić, organizatorica manifestacije.

Srebrenu plaketu Suncokreta dobilo je Srce prirode Srakovčić, a brončanu Etno park Ozalj. Vlasnik Srca prirode Ivica Srakovčić istaknuo je kako mu je nagrada osobito draga jer je potvrda da je njegova ideja, u koju tada nitko nije vjerovao, dobra.

-Nije trebalo napraviti samo integrirani hotel, već infrastruktura, ceste, struja. Svi su se tada smijali i rekli da tu ne može biti turizam. Ja sam u to vjerovao i ponosan sam.

-Etno park Ozalj zamišljen je kao jedinstven projekt muzeja na otvorenom, muzeja koji će skupiti svu baštinu ozaljskoga kraja. I dalje radimo na tom projektu i usavršavamo ga da bude ono što je zamišljeno još od 1985. godine, rekao je Stjepan Bezjak, ravnatelj Zavičajnog muzeja Ozalj.

Ovo je najveći broj nagrada koje je Karlovačka županija osvojila u kategoriji ruralnog turizma, a ukupno je bilo prijavljeno 10 dionika iz Karlovačke županije. Potvrda je to županiji da se nastavi razvijati u smjeru ruralnog turizma.

-Motiv našeg rada je da svim aktivnostima angažiramo i aktiviramo život i rad na ruralnom području naše županije koji je toliko prekrasan, koji je toliko raznolik, koji je toliko očuvan, kazala je Martina Furdek Hajdin, županica Karlovačke županije.

Svo troje dobitnika istaknuli su se u svome radu, promociji ruralnog turizma i ozaljskog kraja. Zadovolji su sve kriterije te u velikoj konkurenciji postigli sjajne rezultate.

-Oni su se izdvojili po pitanju očuvanja tradicije, ali na moderan način. Moderni način promocije i komunikacije. Važan je i broj posjetitelja. Svi oni, bez obzira na koronakrizu, pokazali su da su opstali i da mogu dalje, rekla je Dijana Katica, organizatorica natječaja.

Osim što su ove nagrade priznanje za dosadašnji rad i trud one su poticaj dobitnicima kao i svima onima koji se bave turizmom na ruralnom području da i dalje rade inovativno, vrijedno i kreativno.