Karlovac ima državnu prvakinju iz povijesti – učenicom Lanom Radujković ponosi se cijela Oš Grabrik

Veliki je to uspjeh učenice 8. D razreda koji je ostvarila uz pomoć mentora Vedrana Šenka.

Učenica Lana Radujković s državnog natjecanja s Krka vratila se puna dojmova, zadovoljna je organizacijom, ali prije svega svojim uspjehom. Prethodili su mjeseci vježbanja i učenja, no Lana je znala koji joj je cilj.

-Rekla bi da je bilo zahtjevno, ali ja sam imala želju raditi za to. Bio mi je cilj ove godine, nakon prošlogodišnjeg drugog mjesta, ponovno se naći na postolju. Moja unutarnja želja bila mi je poticaj za to. Tako da bih rekla, iako je bilo zahtjevno, ništa mi nije bio problem.

Lana je svestrana, do sada je bila na natjecanjima iz geografije, te ekipnom natjecanju iz matematike. Ipak, sada je odabrala povijest i njoj se posvetila. Kaže kako joj je ona bila prva ljuba te je još kao dijete htjela biti egiptolog.  Njoj povijest nije puko bubanje činjenica, već svojevrsni putokaz za život.

-Ne mogu reći da je povijest dosadna, iako ima gradiva koja su dosadna, bilo meni ili drugim učenicima. Povijest je po meni važna kako bi razumjeli sadašnjost i gradili budućnost. Zato mislim da je jako važno znanje povijesti, rekla je državna prvakinja.

No ovo nije samo priznanje za Lanu, već i njenog mentora, profesora povijesti Vedrana Šenka. Poznaje ju od petog razreda i već tada je vidio kako je kapacitet za veliki uspjeh na natjecanjima.

-Lana je sjajna i osoba i učenica. Ako govorimo o školi odlična je u svemu. Učenica koja općenito ima jedan širok spektar znanja i zanimanja. Ima nevjerojatnu unutarnju motivaciju za učenjem. Što god joj date, ona će to odraditi. Uz takvu učenicu nije veliki problem ostvariti veliku uspjeh, kazao je Šenk.

Državnom natjecanju prethodilo je školsko i županijsko. Uz učenje onoga što se nalazi u školskom udžbeniku bilo je potrebno proučiti cijeli niz dodatnih materijala, a poseban naglasak stavljen je na .

-Pripremali smo se kontinuirano od prvog mjeseca. Materijali su uključivali četiri udžbenika, a za državnu razinu je bila potrebna još dodatna literatura. Baš završni dio pripreme za državno natjecanje trajao je mjesec dana u kojem smo morali odraditi teme vezane uz Hladni rat i Domovinski rat.

S Laninim uspjehom ponosi se cijela škola.

-To je prije svega uspjeh njezin, njezin trud i rad i rad njezinog mentora. Naravno da to pridonosi ugledu škole, jer jedan takav uspjeh koji ostvaruju učenici škole, pokazuje da se u školi dobro i kvalitetno radi.

Lana, iako joj je povijest draga, ne planira se njome profesionalno baviti. Cilj joj je za sada upisati Gimnaziju Karlovac, a nakon toga razmišlja o studijima farmacije ili neuroznanosti.