Dani draganića

Obilježen Dan oslobođenja Karlovca, ovaj put s predstavnicima vlasti – Delić: Obnovite spomenik u Perivoju, ugledajte se na Dugu Resu

Karlovački antifašisti obilježili su danas Dan oslobođenja Karlovca, prisjetivši se 6. svibnja 1945., poznate karlovačke operacije i ulaska partizana u grad.

Na obilježavanju 77. godišnjice oslobođenja su ovaj put bili i predstavnici lokalne vlasti, županijske i karlovačke – dožupan Dejan Mihajlović i dogradonačelnica Ivana Fočić – a predsjednik Udruge antifašista Miroslav Delić, između ostalog, u svom je govoru kazao kako odnos vlasti prema antifašizmu nije u skladu s temeljnim načelima Ustava RH, međunarodnim standardima kao i sadržajem saborske Deklaracije o antifašizmu.

– Antifašizam često vlasti služi kao ukras hrvatskoj demokraciji, a društvena stvarnost govori o ignoriranju antifašističkih vrednosta. Društvu kojem se to događa, kojem se na ulicama i stadionima uzvikuju i vide obilježja ustaškog pokreta, kao bumerang se vraća ta neprincipijelnost. Zar tri komemoracije u Jasenovcu to ne potvrđuju, upitao je Delić.

Napomenuo je da se povijest, bez obzira na sve, ne može promijeniti, te poručio da se antifašizam temelji na toleranciji i otvorenosti prema drugima i drugačijima i time je opreka nacifašizmu izraslom na netoleranciji i mržnji, veličanju nasilja i militarizma.

– U Hrvatskoj još nemamo snage suočiti se s tamnim stranama svoje prošlosti, još važemo nije li zlo, ipak, bilo dobro, nisu li zločesti dečki, ipak, naši nacionalni heroji?! Ne čudi stoga da je antifašizam u Hrvatskoj ostao “crvena krpa” i prije i poslije 90-ih. Sve to unatoč činjenici da hrvatski antifašisti u partizanskom pokretu nisu bili samo komunisti, nego i vjernici, katolici, pravoslavci, Židovi… svi s istom idejom: oslobođenje zemlje od okupatora, naglasio je Delić.

Obilježavanje godišnjice oslobođenja Karlovca i danas je bilo kod ostataka spomenika žrtvama fašizma u Perivoju, a Delić je ponovo pozvao vlast da ga obnovi.

– Godinama tražimo da se vrati spomen-ploča na Dom zdravlja Karlovčaninu Veci Holjevcu, ali nema političke volje. Koliko puta smo izrekli da tražimo obnovu ovog spomenika? Pozivam lokalnu samoupravu, ukoliko doista drži do antifašizma, da ga napokon i obnovi! Neka im svijetli primjer bude susjedna Duga Resa, poručio je Delić.