KABA

Najekstremniji slučaj vršnjačkog nasilja u Karlovcu posljednjih godina: Škola je mogla reagirati brže i bolje

Je li i tko zakazao, što je bilo, zašto… utvrdit će netko drugi, no posljednji slučaj iz jedne karlovačke škole potvrdio je: vršnjačko nasilje je tu, među nama i ne smijemo od njega okretati glavu!

Ono što je najprije nazvano nesretnim slučajem, ispalo je da je nešto sasvim drugo, vjerojatno vršnjačko nasilje. Odnosno, nasilje starijeg učenika nad mlađim, koji je završio u bolnici. Za njim su došli roditelji koji su liječnicima ponavljali ono što je njima rečeno u školi, i to s popriličnim zakašnjenjem: nesretan slučaj na igralištu.

Liječnicima – do kojih je dijete stiglo Hitnom, bez pratnje ikoga iz škole –  nisu izgledale tako, a roditelji su satima kasnije doznali da i nisu bile: nastale su jer je njihovo dijete drugo, starije uhvatilo za noge i bacilo na glavu. Vidjeli su to učenici, a jedan roditelj doznao od svog djeteta pa nazvao oca ozlijeđenog djeteta da pita kako je. Tada je i otac saznao kako mu je dijete stradalo.

Nije to doznao od razrednice ni ravnateljice škole pa iako jesu postupile po propisima, škola je u cijelom slučaju mogla reagirati brže i bolje.
Smatra to i pročelnica za društvene djelatnosti Draženka Sila Ljubenko. Riječ je naime, o osnovnoj školi koja je u nadležnosti Grada Karlovca.

– Svi zaposlenici u odgojno-obrazovnom sustavu imaju propisane načine i procedure postupanja u ovakvim slučajevima. To su protokoli postupanja u ovakvim situacijama, to je i Pravilnik o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika kojeg se škola dužna pridržavati. Ono što nije pisano pravila je reakcija, ljudski faktor, senzibilitet u odnosu prema roditelju i djetetu koje je u ovoj situaciji stradalo. Mislim da, što se toga tiče, dotična škola je mogla odraditi puno brže i bolje, rekla je Sila Ljubenko.

Izuzetno je važno ponašanje prema roditeljima i djetetu u ovakvim slučajevima.

– Od neprocjenjive važnosti je u takvim situacijama da djelatnici u odgojno-obrazovnom sustavu, od razrednika, ravnatelja, stručne službe i svih ostalih je da posebnu pažnju posvete roditeljima, da smire roditelje koji su zabrinuti, uznemireni, također i dijete. To je njihovo poslanje, to je jako važno; naravno, uvažavajući sve propise i procedure koje su zakonom određene, taj dodatni senzibilitet, ljudski faktor mislim da je jako, jako bitan, naglasila je.

Cijeli događaj, u kojem je jedno dijete ozlijeđeno, se istražuje.

– Škola je prijavila taj slučaj nadležnoj PU, u tijeku su izvidi cijelog događaja i vrlo skoro sigurno ćemo znati da li se radilo o vršnjačkom sukobu i nesretnom slučaju ili ima elemenata vršnjačkog nasilja, kazala je Sila Ljubenko.

Bez obzira kako će biti okarakterizran, ovaj slučaj najesktremniji je posljednjih nekoliko godina u karlovačkim školama.

– Na sreću, nemamo često ovakvih situacija; ovo je iznimka. Sigurno ima sukoba i nekih situacija, ali škole to pravovremeno rješavaju, dobro surađuju s roditeljima, svi su u to uključeni i u školskom okruženju rješavaju probleme. Grad kao osnivač nije do sada, koliko mi je poznato, imao nekih ovako složenih situacija i događaja kao ovaj sada, izjavila je Sila Ljubenko i napomenula da su karlovačke škole mjesta nulte stope tolerancije na nasilje, a provode i preventivni program koji, između ostalog, uči djecu međusobnom poštovanju i uvažavanju razlika.