KABA

Na jaskanskom kružnom toku posađen mali vinograd

Na ulazu u Jastrebarsko niknuo je vinograd kao simbol bogate tradicije jaskanskog kraja. Zajedno s gradonačelnikom Zvonimirom Novoselom, vinograd su posadili vinari na kružnom toku na ulazu u grad.

Vinogradarstvo je dio  jaskanskog identiteta. Sada će to imati priliku vidjeti svi posjetitelji i prolaznici u jaskanskom kraju. Jaskanci su zajedničkim snagama posadili mali vinograd.

-Ovo je prvi javni gradski vinograd u sklopu uređenja i završetka velikog projekta Modernizacije pješačko biciklističkih staza na našoj cesti u Jaski. Planirano je hortikulturno uređenje ovog kružnog toka. Radi se o 83 sadnice tipa graševine. Zadovoljstvo mi je da su s nama naši najbolji jaskanski vinari, kazao je prilikom sadnje gradonačelnik Novosel.

Iako je ovo simboličan vinograd, pokazuje kako se u ovom kraju njeguju tradicionalne vrijednosti, poljoprivreda, rad, ali i druženje. Sadnju su podržali i jaskanski vinari te predstavnici tvrtke Plešivičko vinogorje.

-Svi europski vinski gradovi, a i šire pred ulazima imaju uređeno nešto ovog tipa, da ljudi koji dolaze da znaju da dolaze u vinski kraj. Smatram kako Jaska i Plešivica to jesu, rekao je Siniša Šoškić, vinar

Iskusni vinari uhvatili su se lopata i posadili sadnice u nadi kako će se dobro primiti, a onda i roditi.