Dani draganića

Svjetski je dan pisanja pisama, provjerili smo pišu li ih još uvijek Karlovčani

Pisanje pisama nekad je bio uobičajeni dio života. Pisala su se dalekim ljubavima, prijateljima, rodbini. Telefoni su bili rijetki i skupi, internet još nije postojao, kao niti pametni telefoni i emailovi. Uz pisma, redovno su se slale čestitke za Božić, Novu godinu i Uskrs, a tu su i nezaboravne razglednice pune slanih i sunčanih pozdrava i poljubaca. Danas, na Svjetski dan pisanja pisama, provjerili smo pišu li Karlovčani još uvijek pisma.

-U davna vremena sam pisao pisma, ali sada sve ide na elektroniku. Pisao sam pisma iz vojske ženi, odnosno, tada djevojci. Pisanje pisama bilo je romantičnije, to se čekalo, ali ovo danas je praktičnije, rekao nam je Karlovčanin.

-Danas ne pišem pisma, prije jesam. Sad imamo mobitele. Jedino bi volio pisati nekoj ženski sličnih godina da živimo zajedno jer sam udovac. Ili da razmjenjujemo mišljenja o životu i slično, rekao je 77-godišnji sugrađanin.

-Jako duga nisam napisala pismo, a to mi baš fali. Sjećam se onih koje mi je muž slao iz vojske. Pisao ih je naopačke pa sam morala odgonetnuti što mi je napisao, rekla je starija Karlovčanka.

-Rado bih da se vrati pisanje pisama. Najgore mi je kad mi danas neko porukom čestita Uskrs, rekao je naš sumještanin.

-Dok sam bila mlada pisala sam ih dečkima. I onda čekaj dok se vrati, ako se vrati i još ako piše ono što želiš da piše. Bilo je to veliko uzbuđenje, rekla je Karlovčanka.

Ako danas želite nekoga iznenaditi napišite mu pismo. Oživite toliko zaboravljeni, a tako lijepi običaj. Ne zaboravite se pritom izraziti životopisno, romantično, kreativno, poetično i  zaboravite na trenutak komunikaciju koja podrazumijeva ok, hej, bok i druge skromne izraze koje danas prečesto koristimo.