Vozači saniteta od ponedjeljka u štrajku – traže izjednačenje plaća, Dignitas pozvao Beroša da razgovara s njima kako ne bi došlo do štrajka

Vozači saniteta najavili su štrajk koji će, ako ministar ne riješi problem, početi 16. svibnja i trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno donošenja uredbe kojom bi se izjednačile na razini cijele države njihove plaće koje se danas razlikuju i po 1500 kuna, ovisno o županiji.

– Pokrećemo štrajk do potpisivanja uredbe kojom će biti izjednačeni koeficijenti, rekao je sindikalni povjerenik i voditelj saniteta Vladimir Markuš na konferenciji za medije ispred KB Dubrava.

Dvadesetak članova sindikata, koji su na konferenciju stigli vozilima sanitetskog prijevoza, pozvalo je ministra Vilija Beroša da do ponedjeljka riješi ovaj problem.

U suprotnom, štrajk će obuhvatiti osam županija u kojima je sanitet pod domovima zdravlja – Karlovac, Krapinsko-zagorska županija, Slavonski Brod, Knin, Vukovar, Bjelovarsko-bilogorska županija, Novalja, Šibenik, Drniš, Požega, Nova Gradiška.

U sedam županija – Zadarskoj, Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj, Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj sanitet je pod zavodima za hitnu medicinu. Oni ne mogu štrajkati, ali će, kaže Markuš, raditi “strogo po pravilniku o sanitetskom prijevozu”.

Problem saniteta traje 11 godina, od 2011., kada je u mandatu ministra Darka Milinovića dijelu vozača i medicinskih sestara u sanitetu skinut koeficijent, a drugom dijelu je ostao isti. Nakon toga jedan dio radnika prima plaću do 1500 kuna manju za isti posao, objasnili su članovi Sindikata medicinske sestre/tehničari zajedno, koji organizira štrajk.

U Ministarstvu zdravstva godinama znaju za taj problem, ali nikako da ga riješe, upozoreno je.

– Prošle godine se državni tajnik Tomislav Dulibić obavezao svojim potpisom da će najkasnije u roku tri mjeseca riješiti problem saniteta i donijeti uredbu o radnim mjestima s pripadajućim koeficijentima, no ništa nije napravljeno, rekao je Markuš te pozvao Beroša da se “probudi i prestane lagati u javnosti”.

U cijelom je sustavu više od 700 vozača saniteta i više od 500 medicinskih sestara.

Marina Novaković Matanić iz Udruge za zaštitu dostojanstva i jednakosti pacijenata Dignitas kazala je da nisu sretni zbog ove situacije u kojoj vozači saniteta idu u štrajk, ali da ih apsolutno razumiju.

– Ovo je samo jedna od naplata koja stiže. Nije samo problem njihov štrajk, nego i sve manje tehničara i medicinskog osoblja. Govorimo o smanjenju kvalitete zdravstvene usluge na uštrb pacijenata. Mi im dajemo podršku, ali postoji i bojazan da neće dobiti uslugu koja im je potrebna, kazala je Novaković Matanić.

Rekla je da je pandemija prošla te da ne mogu više biti strpljivi niti pacijenti niti vozači.

– Očekujemo još veću kvalitetu usluge, poručila je i pozvala ministra Beroša da porazgovara s sindikatima kako ne bi došlo do štrajka u ponedjeljak.