Dani draganića

Dan je medicinskih sestara i tehničara – tihih junaka, požrtvovnih radnika, snažnih oslonaca

Na današnji dan 1820. godine rođena je Florence Nightingale utemeljiteljicu modernog sestrinstva. Tim povodom donosimo priču iz Doma zdravlja Karlovac.

Pomoć, podrška, utjeha sve su to, ali i puno više medicinske sestre. Uz to one su majke, supruge, kćeri sestre, bake. Različitih godina, životnih situacija i pogleda na život, ali medicinske sestre složne su u jednom. Njihov posao je poziv.

-To je uvijek bilo u meni. Još kao dijete sam sanjala da pomažem ljudima. Ja sam ratno dijete, gledala sam na televiziji što se događa i nakon toga nešto se rodilo u meni da želim pomagati drugima, rekla je  Jasmina Mikan, glavna sestra Doma zdravlja Karlovac.

Potvrđuje to i sestra Martina Horvat koja trenutno radi na zamjeni u obiteljskoj praksi. Do sada je radila u palijativi, ginekološkim ordinacijama, ortodontskoj i zubnoj ordinaciji, pedijatriji i patronažnoj službi. Prošla je cijeli niz ordinacija, doktora i situacija, a jedino što se nije promijenilo je da radi posao za koji je stvorena.

-To je jedan životni poziv koji znači pomaganje drugima. Vrijeme je izazovno, ne samo zbog pandemije, nego i inače. Velike su incidencije bolesti, komorbiditeta, morbiditeta. Treba prvenstveno biti čovjek u svemu. Naša profesija nam omogućuje da svojim znanjem, kompetencijama, strpljivošću, poštovanjem čovjeka damo sve od sebe i pomognemo čovjeku.

No, osim što je posao lijep, on je i izazovan. Medicinske sestre susreću se s brojnim poteškoćama. Tu je zahtjevno radno vrijeme, rad u smjenama, komunikacija s pacijentima i izvanredne situacije u kojima moraju brzo i spretno reagirati.

U ordinaciji obiteljske medicine naišli smo na pacijenticu, inače umirovljenu medicinsku sestru. Umirovljena je 15 godina, no govori kako je sestrinstvo i dalje dio nje. Voljela bi da se sestre više cijene, kako od strane pacijenata, tako i institucija.

-Mirovina je jako mala. Da nema drugih izvora i obitelji ne bi s tim mogla živjeti. No usprkos tome svima bi preporučila da izaberu to zanimanje, to je humanitarno zanimanje. Pomoć ljudima oplemenjuje čovjeka, rekla je Ana Radočaj.

Inače u Domu zdravlja Karlovac radi ukupno 58 medicinskih sestara i tehničara. Svi oni daju nemjerljiv doprinos radu ove zdravstvene ustanove.

I zato idući put kada susretnete medicinsku sestru budite nježniji, imajte razumijevanja i ljubaznosti. Bit će to mali znak zahvalnosti za sve ono što one daju, sve žrtve koje podnose i sve probleme koje ostavljaju doma, stavljajući osmjeh na lice za svoje pacijente i kad je teško.

Cijelu reportažu o medicinskim sestrama donosimo večeras u Dnevniku Trend TV-a od 20 i 15 sati.