Stota obljetnica rođenja dr. Franje Tuđmana – prvog hrvatskog predsjednika

Na današnji dan 14. svibnja 1922.  u Velikom Trgovišću rođen je dr. Franjo Tuđman, hrvatski povjesničarakademik HAZUdržavnik, prvi predsjednik suverene i samostalne Republike Hrvatske i vrhovnik Hrvatske vojske.

Njegova politika temeljila se na ujedinjenju svih Hrvata, neovisno o ideološkoj usmjerenosti, u jedan političko-nacionalni pokret čiji je cilj bio samostalna država, ponovni ulazak u srednjoeuropski civilizacijski krug i debalkanizacija Hrvatske, uz obnavljanje potiskivanih i stigmatiziranih hrvatskih tradicijakulture, jezika i povijesti.

Uz Stjepana Radića i Antu Starčevića  simbol je i oličenje hrvatske rodoljubne politike. Njegovim odlaskom završile su “zlatne devedesete” u kojima je Hrvatska putem prvih višestranačkih demokratskih izbora i pobjedom u Domovinskom ratu ostvarila devestoljetni san o hrvatskoj samostalnosti.

Od 1941. godine sudjelovao je u antifašističkom partizanskom pokretu. Nakon II. svjetskog rata završio je studij u Beogradu na Višoj vojnoj akademiji. Iako je 1960. promaknut u čin generala, godinu nakon napustio je vojnu službu i posvetio se znanstvenom i publicističkom radu. U Zagrebu je 1961. osnovao Institut za historiju radničkoga pokreta gdje je obnašao dužnost direktora do 1967. godine. Profesorom na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu izabran je 1963., a doktorom povijesnih znanosti postaje 1965. godine. Objavio je veći broj knjiga i članaka iz povijesnih znanosti, vojne teorije, suvremene nacionalne povijesti te filozofije povijesti i međunarodnih odnosa.