Dani draganića

Na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, Dan otvorenih vrata u Gradskom muzeju Karlovac i na Starom gradu Dubovcu

I ove godine Muzeji grada Karlovca sudjeluju u akciji Hrvatskog muzejskog društva – Edukativnoj muzejskoj akciji, 27. po redu. Muzeji grada Karlovca će u srijedu, 18. svibnja 2022. raznovrsnim programom obilježiti Međunarodni dan muzeja, središnju proslavu Edukativne muzejske akcije. Na Međunarodni dan muzeja u Gradskom muzeju Karlovac i na Starom gradu Dubovcu bit će održani Dani otvorenih vrata, raznovrsne radionice i stručna vodstva kroz stalne i povremene izložbe.

U Gradskom muzeju Karlovac posjetitelji će moći sudjelovati u likovnim radionicama posvećenim temi ovogodišnje EMA-e – plesu, a namijenjenim djeci i mladima. Sudionici će na radionici „Plesni mozaik” izrađivati mozaik u obliku plesača od motiva i uzoraka koji se mogu vidjeti na stalnom muzejskom postavu. Radionica će započeti stručnim vodstvom po stalnoj izložbi. Nakon razgleda stalne izložbe, polaznici će odabrati kojom tehnikom će raditi te dobiti prethodno oblikovane materijale za rad, kojima na posljetku dobivaju cjelinu – lik plesačice.

U Gradskom muzeju Karlovac održat će se stručna vodstva stalnom izložbom i stručno vodstvo novootvorenom izložbom kamenih spomenika – prvim karlovačkim lapidarijem. Vodstvo lapidarijem će dati odgovore na niz pitanja, od namjene izloženih predmeta, mjesta pronalaska do usporedbe s današnjim nadgrobnim spomenicima, dijelovima crkvenog namještaja i arhitektonskim elementima. Vodstvo je prilagođeno učenicima viših razreda osnovnih škola, srednjoškolcima i građanstvu. Muzej će za sve one koji ga žele samostalno razgledati, biti otvoren od 8.00 do 19.00 sati.

Na Starom gradu Dubovcu posjetitelje očekuju stručna vodstva utvrdom i novootvorenom fotografskom izložbom „The Mith – Priče, pjesme, tajne”, kao i likovne radionice „Izrada šešira babe Jage” u sklopu pedagoškog programa iste izložbe. Radionica je namijenjena osnovnoškolcima, a radovi će ostati izloženi u prostoru do kraja izložbe. Za Međunarodni dan muzeja posjetitelji će Stari grad Dubovac moći besplatno razgledati od 10.00 do 18.00 sati.