Na promociji biografije Velimira Zajeca – ideja za knjigu od 480 stranica krenula iz karlovačkog kafića

U Zorin domu je održana promocija knjige ‘Zeko- biografija Velimira Zajeca’ autora Sanjina Španovića. Promociju su podržali poznati Zajecovi kolege Stjepan Deverić, Rajko Janjanin i Igor Bišćan.

Ideja za knjigu je krenula upravo iz Karlovca, kazao je Španović.

– Sjedili smo tu u obližnjem cafe baru i pričali o tim danima kada je Zdenka Vašarević rješavala stanove igračima ’82., kada je Oto Hofman morao otići jer je promijenio grb Dinama i stavio šahovnicu, onda smo počeli pričat o tim dogodovštinama, Milan Šulentić i ja, Karlovčanin i Zekin supatnik i prijatelj…i tako smo došli na ideju da krenemo s knjigom… svi su ovdje, no jednog nisam uspio uloviti a to je Cico Kranjčar koji je otišao na neka vječna igrališta. Zadovoljan sam, najljepši kompliment koji čujem ovih dana je kada mi netko kaže da je kupio knjigu nekome drugome za poklon, to je predivan osjećaj, kazao je Španović napominjući kako je priča o Zeki zapravo priča o Dinamu.

Za uspjeh Igora Bišćana uvelike je bio zaslužan Zajec, upravo je on dao vjetar u leđa tada još neprepoznatom mladom igraču.
– Gospodin Zajec je bio trener, a prije toga i sportski direktor koji je meni dao samopouzdanje i povjerenje da bi ja mogao pokazati svoj potencijal, tako da liga prvaka nije mala i jednostavna stvar kad jedan čovjek s toliko iskustva i znanja stoji iza tebe, onda ti to diže samopouzdanje, a to je i osnovni preduvijet da pokažeš što stvarno možeš, tako da je to ispalo jako dobro i moram biti zahvalan gospodinu Zajecu za sve što se poslije toga dešavalo. Ja imam jako lijepa i pozitivna iskustva iz rada s njim.

Zajec je kazao kako je Igoru bilo suđeno da postane nogometaš i vrhunski svjetski trener.

– To zaslužuje kao karakter, takvog karaktera nije baš lagano naći, on je izuzetno častan čovjek, izvrsno odolijeva ovim menadžerskim fluktuacijama oko nogometa i on je najpošteniji i najpozvaniji da vodi ove naše mlade. Vjerujem da će on danas, sutra biti selektor naše državne reprezentacije.

Biografija Velimira Zajeca je nedavno izašla iz tiska u drugom izdanju, a napisana je na 480 stranica. Sadrži razgovore s 96 sugovornika i više od 100 arhivskih članaka.