Ponos Medicinske škole! Učenica Ingrid Tukarić brončana na državnom natjecanju iz zdravstvene njege

Učenica 4. razreda Medicinske škole Karlovac Ingrid Turković osvojila je visoko treće mjesto na Državnom natjecanju  World Skills u sektoru zdravstva i socijalne skrbi koje se održalo na Zagrebačkom Velesajmu od 10. do 12. svibnja. Natjecalo se više od 360 najboljih učenika strukovnih škola, uz podršku više od 400 njihovih nastavnika, a natjecali su se u više od 40 strukovnih disciplina. Ingrid je bila najbolja u kategoriji zdravstvene njege. Potvrda je to Ingrid, ali i cijeloj Medicinskoj školi da rade dobar posao.  Natjecateljica govori kako su se ispitivale one vještine koje oni svladavaju kroz cijelo srednjoškolsko obrazovanje.

-Ocjenjivala se naša snalažljivost, komunikacija i naš rad prije svega. Provjeravalo se je li to rađeno po postupcima koje smo mi učili. Sve što se moglo bodovati, to se bodovalo. Bilo je to prekrasno iskustvo i zahvalna sam školi, mentorici, obitelji i razredu. Svi su mi oni bili potpora.

Prvi dan natjecanja zadatak je bilo testiranje na Covid 19, drugi dan priprema bolesnika koji ima infarkt miokarda. Ocjenjivale su se i sestrinske intervencije poput postavljanja kanile, mjerenja tlaka, pulsa, vađenje krvi. Zadnji dan bila je edukacija bolesnika u slučaju astme. Sve te vještine Ingrid je uspješno svladala te osvojila treće mjesto te tako prestigla brojne kolegice iz velikih i jakih medicinskih škola u Hrvatskoj.

Na tom putu vodila ju je mentorica Marijana Lukšić Puljak. Ona govori kako je Ingridin uspjeh rezultat njenog rada, ali i zajedničke suradnje svih profesora i mentora kroz godine obrazovanja.

-Jako smo zadovoljni rezultatom. Ovo je jedan od većih uspjeha Medicinske škole Karlovac. Puno je komponenti koje su dovelo do ovog uspjeha. Prije svega ono što je Ingrid donijela iz svoje obitelji. Kod sestara je najbitnije zadovoljavanje osnovnih ljudskih potreba, a to se uči od najmanjih nogu, rekla je mentorica.

Inače, Ingrid planira ostati u medicini, ali ne kao medicinska sestra. Želja joj je upisati Medicinski fakultet. Govori kako to podrazumijeva puno priprema i odricanja, ali je spremna za taj izazov.