Na 3. Maratonu priča pobjedu odnijela priča Noćni duh učenika Oš Grabrik

U Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić” održala se  dodjela nagrada za 3. Karlovački maraton priča u okviru kojeg su pisane priče uz pomoć Story Teller kockica namijenjenih učenicima trećih i četvrtih razreda osnovnih škola Karlovačke županije.

Učenici 4. a razreda Osnovne škole Grabrik napisali su najbolju priču u  jakoj konkurenciji. Žiri su oduševili dosjetljivošću i kreativnošću. Napisali su priču naziva Noćni duh.

-Radi se o sovi koja je vidjela neko čudno svjetlo u vlaku i to je bio misterij. Ona je išla otkrivati što se događa u vlaku i tu je vidjela jednog dječaka koji je njoj ispričao životnu priču o tome kako su mu roditelji  preminuli. Onda je on svjetlost primio u sebe i postao je duh. Sada živi u maloj kolibi, sažela je pobjedničku priču Maja Stražanac, učenica 4. a razred Oš Grabrik

Sve priče koje su stigle na natječaj Maraton priča morale su biti napisane pomoću Story Teller  kockica. Inovativne metode koja omogućuje učenicima da razvijaju svoju kreativnost i sposobnost povezivanja naizgled nespojivih pojmova.

– To je nešto drugačije. Svako dijete jedanput baci kockicu. Svaka kockica daje novi pojam, tako dobivaju vrijeme radnje, mjesto radnje, osobu, predmet i sl. Tih pet pojmova koje dobiju s njima moraju sastaviti priču.  Ostalo mogu nadodati i svoje. Priča mora imati uvod, središnji dio i rasplet, rekla je Jovita Legat-Paprašarovski, knjižničarka u Oš Grabrik.

Na treći po redu Karlovački maraton priča pristigla je ukupno 31 kratka priča iz 10 osnovnih škola Karlovačke županije. Tročlano povjerenstvo nagradio je tri priče.

– Svidjele su nam se teme priča. Ima ekoloških tema i važnih tema poput prijateljstva i sličnih tema koje su nam se činile važne za ove priče koje pišu djeca, kazao je član žirija, knjižničar Mario Šimić.

Drugo mjesto osvojila je priča Klarine pustolovine učenika 4. b razreda OŠ Banija. Treće mjesto zaslužila je priča Spašavanje Šubana i šume Ozbarove, učenika iz 4. c razreda OŠ Dubovac.