Zdrava kava “popijena” u Karlovcu: O suživotu s rakom razgovarali liječnici, stručnjaci i pacijentice

Zdrava kava Udruge Nismo same, na kojoj su prisustvovali liječnici i ostali stručnjaci te 30-ak Karlovčanki održana je u Akvatici.

Razgovarali su o temama vezanim uz dijagnozu i suživot s rakom, ali i o problemima poput neinformiranosti građana te velikim listama čekanja za preglede.

Iz Udruge poručuju da je ovaj projekt ponovno pokazao koliko su ovakvi tipovi razgovora važni za obje strane, što doprinosi boljoj komunikaciji i razumijevanju između liječnika i pacijenata uz izgradnju međusobnog povjerenja.

– Jako me veseli da su Nismo same, zahvaljujući EU projektu, inicijativu ‘zdrava kava s doktorima’ održale u Karlovcu, gradu u kojem sam odrasla i uz kojeg me vežu najljepše uspomene. Hvala svima koji su nas došli podržati, nešto naučiti i podijeliti s nama svoja svjedočanstva. Čuli smo priče žena kojima je od dijagnoze prošlo 11 pa čak i 14 godina, što je bilo vrlo inspirativno i ohrabrujuće. No, isto tako otvorili smo i puno problema, od dugih lista čekanja do nedovoljne informiranosti građana o njihovim zdravstvenim i socijalnim pravima nakon dijagnoze maligne bolesti. Posebno želim zahvaliti liječnicima koji su svjedočili o tome koliko im je teško više puta tjedno nekome reći da mu je nalaz loš i da ima rak, za što većina njih nije ni educirana, rekla je Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge.

S građanima su razgovarali i liječnici, među kojima i Željko Štajcer, pročelnik Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Karlovac.

– Druženja poput inicijative ‘Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama’ su primjer kako poboljšati suradnju između pacijenata i liječnika. Upravo ta suradnja je temelj boljeg razumijevanja bolesti i načina liječenja što doprinosi boljem odazivu i lakšem provođenju terapije. Sve zajedno ima za cilj produljenje i poboljšanje kvalitete života te lakše prihvaćanje komplikacija bolesti te nuspojava terapija i uzimanje propisanih lijekova, izjavio je dr. Štajcer.

Ovim projektom, o kojem se više može doznati na https://zdravakava.nismosame.com/ Udruga Nismo same želi novooboljelim ženama osigurati psihološku podršku, edukaciju i pravilno informiranje uz opuštajuću atmosferu i razgovor s liječnicima, a nakon karlovačke, treća Zrava kava bit će 9. lipnja u Vukovaru. Ovakve zdrave kave planirane su u 15 gradova diljem Hrvatske.