Svibanjski zdravstveni dani u Karlovcu: OB Karlovac prati trendove, a njeni djelatnici daju doprinos novim saznanjima

U Atriju Karlovačkog veleučilišta održani su 43. svibanjski zdravstveni dani. Tema je ove godine bila Medicina kriznih stanja. 

Opća bolnica Karlovac zajedno s Hrvatskim liječničkim zborom i Karlovačkim veleučilištem i  ove je godine organizirala zdravstveni skup. Njime žele svojim djelatnicima pokazati najnovija saznanja iz područja medicine. Predavači su većinom bili doktori i medicinski djelatnici iz OB Karlovac, a ukupno je bilo 15 predavanja.

-Smatram da je ovo jedna dobra tradicija. Da se u svibnju okupi struka iz raznih aspekata djelovanja, ne samo iz OB Karlovac, već i drugih zdravstvenih ustanova. Drago mi je da možemo razmjenjivati iskustva i biti u korak s vremenom, odnosno medicinom 22. stoljeća, rekao je Nikša Antica, ravnatelj OB Karlovac.

Naglasak je ove godine bio na medicini kriznih stanja, prije svega govorilo se o bolesti Covid 19. odnosno njenim posljedicama.

-Posljedice su dvojake. Jedne su psihološke i socijalne. Zato smo u goste pozvali doktoricu Ivanu Todorić Laidlaw iz Zagreba koja nam je govorila o psiho neuro imunološkim posljedicama koje će vjerojatno trajati niz godina, možda čak i do 10-ak godina. Drugo su somatske, medicinske posljedice. Još uvijek imamo post covid sindrome. Imamo ljude koji se oporavljaju i to će kod nekih trajati, koji su imali jako teške oblike, pogotovo na plućima, godinu do dvije, rekao je Hrvoje Cvitanović, predsjednik organizacijskog odbora.

Na ovogodišnjim svibanjskim zdravstvenim danima obilježene su i dvije važne obljetnice. 75-ta godišnjica dermatologije i 70-ta godišnjica otorinolaringologije u Karlovcu.

Predavanja na zdravstvenim danima pokazuju kako su i karlovački liječnici i medicinske sestre dobro upoznati s medicinskim aktualnostima, a i sami daju svoj doprinos u boljem razumijevanju određenih bolesti ili stanja.

-Opća bolnica prati sve trendove koji su važni za proces liječenje i pružanja medicinske usluge našim građanima, kao i svima ostalima koji dolaze u našu bolnicu, rekao je Antica.