U Karlovcu obilježen susret braniteljica Domovinskog rata

Danas se u Karlovcu održao 3. susret braniteljica Domovinskog rata Republike Hrvatske pod nazivom Žena, majka, ratnica. Cjelodnevni program započeo je svetom misom u crkvi Presvetog srca Isusova, nastavljen je svečanom akademijom. U Domu HV Zrinski okupile su se braniteljice iz cijele Hrvatske kako bi se prisjetile nemjerljive uloge žena u Domovinsko ratu kojih je ukupno bilo 24 tisuće.

Ovaj susret u Karlovcu organizirao je Klub žena Domovinskog rata Udruge 110. brigade. Predsjednica Kluba Sabina Protulipac podsjetila je kolika je uloga žena bila u obrani Karlovca i Karlovačke županije. U Karlovačkoj županiji bilo je njih ukupno 700. Među njima su bile i dvije maloljetnice i dvije, danas, saborske zastupnice – Maja Grba Bujević i Marija Jelkovac. Protulipac se prisjetila 90ih, rata u Hrvatskoj i silne želje da se obrani Domovina.

-Tih ranih devedesetih, nismo morale, ali smo htjele i osjećale da trebamo dati svoj doprinos u obrani Lijepe naše. Bilo je teško, s puno predrasuda i zapreka. Prevladale smo taj izazov i otvorile poprilično teška vrata, utabale smo put generacijama djevojaka koje su ušle u sustav Oružanih snaga RH nakon nas. Danas smo ponosne kada vidimo žene u uniformi policije i vojske, rekla je.

Obilježavanje je podržao u Tomo Medved, ministar Hrvatskih branitelja koji je ovom prilikom udijelio zahvalnicu Klubu žena Domovinskog rata.

-Tko ne bi bio ponosan Ministar Hrvatskih branitelja s ovako velikim brojem hrvatskih braniteljica okupljenih ovdje u Karlovcu! Danas prilikom naših susreta, mnoge od vas drage moje hrvatske braniteljice pogledavši u oči, prisjetio sam se mnogih detalja. Od Vukovara do Dubrovnika, preko Ličke, Zadarske, Karlovačke bojišnice, Banovine. Toliko je toga što smo prošli zajedno. Raduje me vidjeti da je u vašim licima i danas prisutan žar i energija. Ona se oslikava kroz ovo okupljanje u domoljubnom ozračju, rekao je.

Okupljanje braniteljica u Karlovcu podržala je i županica Martina Furdek Hajdin te gradonačelnik Damir Mandić. Nastupili su i karlovački izvođači te pjesmom upotpunili lijepo okupljanje koje je nastavljeno mimohodom i turističkim obilaskom grada Karlovca.