Prosvjed ispred karlovačkog suda: Zaposlenima u pravosudnim tijelima nanesena je nepravda, tražimo povećanja koeficijenta

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske organizirao je prosvjed zaposlenih u pravosudnim tijelima Republike Hrvatske. Prosvjedovalo su i u Karlovcu.

Zaposlenicima u pravosudnim tijelima ugrožena je egzistencija i nanesena nepravda, poručeno je s prosvjeda ispred karlovačkog suda. Radi se naime o situaciji iz 2019. godine kada jedna trećina zaposlenih  nije obuhvaćena 9-postotnim povećanjem plaće.

-Pisana je peticija, tražimo, da se isprave te materijalne nepravde. Imamo dio službenika, mislima se radi o  2.500 službenika koji nisu obuhvaćeni povećanjem od devet posto. Time se radi znatna razlika između službenika. Svi obavljamo isti posao i svi smo tu s istim ciljem. Jednima je povećana plaća, drugima nije, rekla je Dijana Gvozdić, sindikalna povjerenica Općinskog suda u Karlovcu.

Zapisničarima i upisničarima 2019. godine povećana je plaća, no ne i referentima.  Jedni i drugi imaju izuzetno mala primanja koja su nedostatna s obzirom na nikad veću inflaciju.

-Mi smo najniže plaćeni državni službenici. Naša najviša plaća, s nekih 30 godina radnog staža iznosi 4.800 kuna.  Potrošačka košarica je 7.800, znate kakav je to onda udar na naše financije.

Protekle dvije godine sindikati su upozoravali na ovaj problem, no do razumijevanja nije došlo.

-Mi tražimo i da naš koeficijent složenosti poslova također bude barem jedan posto. Mi imamo 0,92 najveći koeficijent složenosti poslova. Želimo da nas čuje ministar pravosuđa, ministar financija i predsjednik Vlade. Mislimo da bi trebalo biti u državnom proračunu novca i za nas.

Gvozdić je podsjetila kako je problem, osim toga što su potplaćeni, i to što je posao izuzetno stresan.

-Mi imamo  u kaznenim i prekršajnim predmetima dežurstva, s njima službenici dobiju nekih 500, 600 kuna veću plaću. Oni odrade svojih osam sati. Nakon što odu doma, nakon sat vremena ih se odmah može zvati da odrade još dva, tri sata dežurstva na sudu. To su kaznena djela, prekršajni postupci, to su istražni zatvorenici – naš posao je izuzetno stresan.

Ne prosvjeduju samo zaposlenici karlovačkog Županijskog i Općinskog suda te DORH-a već i zaposlenici 18 sudova u Hrvatskoj.