KABA

Nakon gradske uprave i ustanova, MO i GČ, Karlovčanima sada vidljivo i poslovanje tvrtki: Građani mogu vidjeti gdje je potrošena svaka kuna

– Od danas građani mogu vidjeti gdje je potrošena svaka kuna, vidjeti svaki račun u gradskom sustavu. Grad Karlovac jedini je koji je na ovoj razini otvorio poslovanje, kazala je dogradonačelnica Ivana Fočić na današnjoj pressici, na kojoj je pokazana aplikacija, dostupna na svim web stranicama gradskih tvrtki, koja omogućuje prikaz svih ulaznih računa, s iznosima, dobavljačima, datumima plaćanja…

Od ranije je Karlovčanima i svima koje to zanima, omogućen pregled poslovanja Grada, MO i GČ i gradskih ustanova i škola, a ovo je, po riječima gradonačelnika Damira Mandića, korak dalje.

– Da na jednom mjestu vide kako se i na što troši javni novac, novac građana. Mislim da će te informacije anulirati ili eliminirati sve upitnike koji se možda javljaju. Transparentnost je danas pojam koji koriste svi, nekako služi kao riječ ljubav: svi razumijemo što je i jedno i druga, a svrha joj je povjerenje građana. Vjerujem da je ovo dobar korak da to povjerenje i učvrstimo. Osim povjerenja, ovdje je i element zakonitosti poslovanja i ovo je dokaz da profesionalizaciju rada u tvrtkama dižemo na razinu više. Naravno, svjesni smo da uvijek može puno bolje, izjavio je Mandić i napomenuo da su odgovornost prema poslu dužni građanima jer je vidljivo da sve što plaćaju, plaćaju njihovim novcem.

Kako funkcionira e-transparentnost pokazali su direktori ViK-a i Mladosti Katarina Malenica i Ivan Uđbinac na web stranicama svojih tvrtki, a imaju ju sve tvrtke u vlasništvu Grada Karlovca.