Državna prvakinja iz povijesti: Vodim se onime ‘tko vlada prošlošću, vlada i budućnošću…’

Nika Vitas, učenica trećeg razreda Gimnazije Karlovac je državna prvakinja iz povijesti. Ove je godine sudjelovala po četvrti put na državnom natjecanju iz povijesti koje se održalo u travnju na Krku.

– Sudjelovala sam jer volim povijest, ide mi… jednom je jedan čovjek rekao da tko vlada prošlošću vlada i budućnošću, a tko vlada sadašnjošću vlada i prošlošću pa se nekako time i vodim. Poznavajući prošlost mogu živjeti u sadašnjosti, razumijeti sliku sadašnjosti i objektivno i racionalno razmišljati o budućnosti, kazala je Nika.

Nika je povijest zavoljela tako što je imala mnogo pitanja, a na koja je u povijesti morala pronaći odgovore.

– Uvijek me zanimalo zašto je situacija takva kakva jest. Kad sam bila s mamom i tatom u Budimpešti zanimalo me zašto je Budimpešta tako razvijena i tako vau, a naš Karlovac nije. Rekli su mi da je to zato što je tako bilo kroz povijest. A mene je zanimalo zašto. Moja zanimacija se sa šturih svakodnevnih pitanja proširila na pitanja opće, svakodnevne povijesti.

Pripreme su bile dovoljno jake, a mentor joj je puno pomogao, kazala nam je Nika.

Uz povijest Nika ima i mnogo drugih interesa, voli kemiju, biologiju, ali i hrvatski i politiku. Sudjeluje u školskim debatama. Nezaobilazno je bilo pitanje gdje se vidi u budućnosti.

– Svako vrijeme nosi svoje, vidjet ćemo kuda će me odnijeti. Mislim da će biti prirodoslovne znanosti, 99 posto. Na sva zvona sam oglasila da ću ići na medicinu i moram ovdje to reći, no tih 1 posto su jako snažnih 1 posto i tko zna što će u ovih godinu dana biti.