“Što to rade licitari?” – Jedinstvena izložba od srijede u Gradskom muzeju Karlovac

“Što to rade licitari?” – naziv je izložbe što će ove srijede biti otvorena u Gradskom muzeju Karlovac.

– Etnografski odjel Muzeja grada Karlovca u Zbirci medičarstva i svjećarstva čuva razne predmete koji svjedoče o povijesti tog zanata na karlovačkom području. Izložbom će biti predstavljeni raznovrsni etnografski predmeti, a među njima i oruđa koja su medičari i svjećari koristili u proizvodnji svojih licitarskih proizvoda, poput kalupa za izradu licitarskih srca i medenjaka, valgera za rezanje piškota, kalupa za izradu svijeća, preslikača i posebno vrijedan predmet – ring za izradu svijeća, najavljuju iz Muzeja.

Dodaju da će posjetitelji biti upoznati i s raznim svjećarskim proizvodima, od kojih se najviše ističe velika Uskrsna svijeća poznatog karlovačkog licitara Antun Prsteca, prezentirani će biti i dragocjeni dokumenti, poput nacrta Prve hrvatske parne tvornice svijeća i medičarskih proizvoda, diplomi dodijeljenih od strane papinstva, fotografija poznate karlovačke obrtničke obitelji Lukinić i sl.

– Karlovački licitari su oduvijek prepoznavali ulogu i vrijednosti muzeja pa su tako većinu predmeta koji čine Zbirku Gradskom muzeju Karlovac darovale obitelji koje su se generacijama bavile ovim zanatima, poput obitelji Lukinić, Bakran, Prstec i Salopek.
Izložbom je ispričana priča o karlovačkim licitarima i predstavljena Zbirka medičarstva i svjećarstva, između ostaloga i kako bismo potaknuli interes javnosti za tradicijskim obrtom, jer se njime nažalost bavi sve manje ljudi. Nadamo se da će predstavljanje licitarskog zanata potaknuti želju za učenjem i širenjem tradicijskih znanja, poručuju iz Muzeja.

Napominju da je izložba “Što to rade licitari?” dio muzejskog programa “Licitari u Karlovcu”, koji uključuje i promociju monografije “Čuvari tradicije – višestoljetno djelovanje karlovačkih licitara” autorice više kustosice u mirovini Jane Mihalić, raznovrstan pedagoški program poput radionica izrade licitarskih srca i radionica izrade svijeća, pričaonica i promociju kataloga izložbe. Autorica programa i izložbe je Nikolina Belančić Arki, kustosica Etnografskog odjela Muzeja grada Karlovca.

Otvorenje izložbe je u srijedu u 19 sati, a ostaje otvorena do 28. veljače 2023.