Prvi ovogodišnji toplinski val je pred vratima

Prvi ovogodišnji toplinski val je pred vratima, a iz Ravnateljstva civilne zaštite objavili su preporuke za lakše nošenje s vrućinom.

-Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Štetni učinci vrućina na zdravlje u velikoj se mjeri mogu spriječiti dobrom javnozdravstvenom praksom uz istovremenu zaštitu od bolesti uzrokovane koronavirusom.

Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

-Savjetuje se rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije.

-Piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.

-Izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima.

-Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.

-Nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca.

-Rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak.

-Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu.

-Isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu, izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima, ne ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu.

-Redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci.

-Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.

-Ako imate zdravstvene probleme potražiti savjet liječnika.