Svjetski je dan izbjeglica – Karlovačka županija postala je privremeni dom za 240 Ukrajinaca

Svjetski je dan izbjeglica. U Hrvatsku nakon početka rata u Ukrajini, od 25. veljače do danas, stiglo je više od 19.000 izbjeglica, ostalo ih je 11.000, a u Karlovačku županiju stiglo je 240 osoba. Njih 162 nalazi se u organiziranom smještaju, a 78 u pojedinačnom.

Raspoređeni su u Karlovcu, Duga Resi, Slunju i Ogulinu te općinama Kamanju, Josipdolu i Generalskom Stolu. Oni koji nisu u zajedničkom smještaju nalaze se u stambenim jedinicama. U Karlovcu je njih 14, a u ostalim gradovima i općinama jedna do dvije stambene jedinice.

-Ono što je bitno, oni su integrirani u društvo. Veseli nas da su 33 osobe pronašle radno mjesto, a 48 osoba je iskazalo interes za zapošljavanjem. Najčešće je to u uslužnim djelatnostima, ugostiteljstvu, prodavači, konobari, čistačice, ali i u proizvodnji. Žene koje su smještene u Kamanju rade u Aquaestilu. Pružili smo im mogućnost da se osjećaju vrijedno, da rade, a i doprinose, rekla je Vesna Hajsan Dolinar, zamjenica županice Karlovačke županije.

Za sve koji  žele osigurano je stručno učenje hrvatskog jezika kako bi se bolje integrirali u društvo i radno mjesto. Osim odraslih, i to prije svega žena, kao izbjeglice su došla i djeca. Svi njih 49 integrirano je u osnovnoškolski i srednjoškolski sustav. Trenutno slušaju online nastavu iz Ukrajine, a povremeno odlaze na nastavu u škole. Od jeseni bit će obvezani u potpunosti pohađati nastavu u hrvatskim školama.

Dio izbjeglica na području Karlovačke županije smješten je u Centru za pružanje usluga u zajednici Ozalj u Jaškovu. Tamo je svoje mjesto pronašlo 15 osoba koji imaju blaži tjelesni invaliditet.

-Nažalost morali smo ih smjestiti u dom, nismo ih mogli smjestiti u stanove. Htjeli su ostati homogeni kao svoja zajednica i nisu se htjeli raseljavati. Malo im je teško živjeti u domu, trebalo im je mjesec dana da se prilagode, dok nisu shvatili da u ovom okruženju mogu jako lijepo živjeti, rekla je Dijana Borović Galović, ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj.

Iako ih vijesti iz Ukrajine ražalošćuju, ovdje su našli mir i dobro se asimilirali.

-Zaposlili smo četiri gospođe iz Ukrajine, dvije medicinske sestre i dvije njegovateljice da rade i pružaju uslugu organiziranog stanovanja za njihove potrebe. Omogućili smo osobama koje su došle iz Ukrajine da žive i rade. Rad je važan za dostojanstvo čovjeka i to im je omogućilo da se osjećaju ugodnu u našoj sredini.

Dio izbjeglica u Jaškovu radi na poljoprivredi u sklopu Centra, uskoro odlaze na more, osigurana im je zdravstvena zaštita, a imaju i mogućnost učenja hrvatskog jezika. Preduvjet je to da se priviknu na život izvan svoje domovine, sve dok se u nju ne vrate.