Ribina “Grom 13 – Frende, gotovo je” predstavljena u Karlovcu: Ovo je spomenik Specijalnoj policiji i izraz mojih emocija na doživljenu nepravdu

Ovo je spomenik Specijalnoj policiji. Ne smatram se književnikom, to je samo izraz mojih emocija na nepravdu koju sam doživio. I ne kukam, to što sam doživio ja, doživjeli su mnogi prije mene i poslije mene, samo nisu imali prigodu napisati knjigu. Napisao sam to ne da se takve anomalije u društvu ne bi dešavale jer to je u Hrvatskoj nemoguće spriječiti, nego da bi se one svele na najmanju moguću mjeru.

Izjavio je to za Trend Alenko Ribić Riba, nakon večerašnje promocije njegove, kako ju je nazvao urednik Goran Gerovac “neobične autobiografske knjige”, u izdanju Večernjeg lista, “Grom 13 – Frende, gotovo je”. Ribić u njoj piše o svom životu u Karlovcu, u kojem je 30 godina provedenih u specijalnoj policiji, i ratnih i mirnodopskih, kao i odlasku iz nje.

– Naziv knjige je po onome što mi je rekao zapovjednik kad su njega maknuli. Svi su očekivali da ću ja doći na njegovu poziciju, međutim, rekli su mi da nisam dio tima i da na mene ne računaju. Pitao sam što će sa mnom, rekli su: Nešto ćemo ti naći… Kao da sam krpa! I to mi kaže netko tko je bio 5 stepenica ispod mene prije nego su ga lansirali u orbitu, prisjeća se Ribić.

O tome kada se događalo, 2017. pa do prošlogodišnjeg umirovljenja, nije govorio, nego pretočio u knjigu. U njoj nema imena, samo poneki nadimak, nema točnih lokacija, nema zemljovida…

– Cilj je da se svi prepoznaju i nadam se da sam u tome uspio, kazao je Ribić.

Knjiga će dobiti nastavak jer, po Gerovčevim riječima, “uzbuđenja tek slijede”, a Ribić otkriva da će se odnositi na period od njegova odlaska iz MUP-a do danas.