Očekuju se rekordne turističke brojke i rekordno malo nezaposlenih

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade pun optimizma i dobrih vijesti – od potencijalno rekordne turističke sezone do broja nezaposlenih koji se bliži povijesnom minimumu. S druge strane, u građevinskom sektoru trenutno ne teku med i mlijeko pa je Vlada donijela odluku o pomoći u vidu indeksacije cijena.

Ovog prvog dana ljeta, u Hrvatskoj sve miriše na rekordnu turističku sezonu.

-Mi smo ostvarili od početka godine 4,7 milijuna dolazaka i 18,7 milijuna noćenja. To je za 146 posto više dolazaka i 141 posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine. Na 94 posto smo noćenja u usporedbi s 2019. i na 84 posto dolazaka u odnosu na 2019, istaknuo je premijer Andrej Plenković, a optimizam i očekivanje dobrih rezultata izrazila je i resorna ministrica Nikolina Brnjac koja napominje značaj kvalitetnog i održivog turizma kako bi nam se gosti nagodinu, ako ne prije, vratili.

-Dakle, sama europska politika, zelene politike su upravo u tom smjeru i upravo zato krećemo s transformacijom našega turizma, održivog turizma na zelenu i digitalnu transfromaciju. Svakako što se tiče broja turista, nama je cilj da se oni ravnomjere rasporede tijekom cijele godine. To su upravo projekti koje ćemo financirati kako na kontinentu, tako i na obali.

Zahvaljujući turizmu, rekordan bi uskoro mogao biti i broj nezaposlenih. Premijer se pohvalio da je na burzi rada trenutno manje od 104 tisuće građana.-

-Što znači da ćemo za koji dan kako bude sve veći angažman u sezonskom zapošljavanju doći ispod sto tisuća nezaposlenih, što moram priznat ne znam kad smo imali te brojeve.