Rekorde, ali one negativne, ruše cijene energenata, hrane i gradnje; Vlada najavila pomoć građevinskom sektoru

Rekorde, ali one negativne, ruše cijene energenata, hrane, a i gradnje. Tako su se vladajući morali posvetiti i rješavanju rasta cijena građevinskog materijala i pratećih troškova. Stoga je donesena odluka o indeksaciji cijena koja će se, kako je objasnio ministar graditeljstva Ivan Paladina, moći primjenjivati i retroaktivno s obzirom da su cijene već rasle.

-Pojašnjava se procedura utvrđivanja razlika u cijeni radova na način da će u slučaju povećanje cijene radova za više od 10 postotaka, razliku preko 10 postotaka snositi javni naručitelj, dok povećanje cijene radova do 10 postotaka snose izvođači radova.

Ta procedura od ključne je važnosti za stanovnike mjesta pogođenih potresima većina kojih i dalje čeka na izgradnju novih kuća. Stanovnicima Sisačko-moslavačke županije vjerojatno je slaba utjeha da do prosinca neće morati plaćati korištenje autoceste Zagreb-Sisak ili da će se do kraja godine i dalje moći besplatno voziti vlakom. Ono što im je važnije i što se u najmanju ruku očekuje od države jest da će im se otpisati računi za struju i grijanje za razdoblje od srpnja do prosinca. Ministar gospodarstva Davor Filipović o troškovima za struju i grijanje kaže:

-Ukupan procijenjeni trošak je osam milijuna kuna, a sredstva će se osigurati preraspodjelom sredstva iz državnog proračuna.

Dok jedni čekaju kraj ili, bolje rečeno, zahuktavanje obnove i da u ruke konačno dobiju ključeve svojih novih domova, drugi se boje propadanja svojih firmi zbog situacije s cijenama goriva. Podsjetimo, mali i srednji trgovci naftnih derivata vladajuće su pozvali u pomoć zbog odluke o fiksiranju cijena goriva koja njima znači konstantne gubitke jer derivate moraju prodavati po nižoj cijeni od one po kojoj ih kupuju. Ministar Filipović izvijestio je o sastanku s malim distributerima.

-Sastanak je bio konstruktivan. Dogovorili smo se da će ta komunikacija između Udruge malih trgovaca naftom i Ministarstva biti stalna i nastojat ćemo učinit najbolje. Dogovorili smo se da ćemo u sljedećim danima dostaviti niz podataka koje ćemo zajednički obraditi i nastojati pronaći najbolje rješenje kako bi svi u ovoj situaciji što manje osjetili ovaj udar.