• June 27, 2022
  • Anamarija Radočaj
  • 0

Uređuje se mrtvačnica na Židovskom groblju vrijednosti nešto veće od 750 tisuća kuna.

Radovi obuhvaćaju zemljane radove i uređenje kolničke konstrukcije, tesarski i zidarski radovi,  hidroizolacija, toplinska i zvučna izolacija, soboslikarski, keramičarski, kamenarski te stolarski radovi, a potrajat će još dva mjeseca.

-Podsjećamo da su prošle godine na mrtvačnici Židovskog groblja završeni posljednji radovi u prvoj fazi sanacije. Obnovljena su ulazna vrata sa svim dijelovima prema originalu i ručne izrade, vanjska stolarija i završeni radovi na uređenju pročelja.Time su završeni svi planirani radovi na konstruktivnoj i građevinskoj sanaciji mrtvačnice na Židovskom groblju; sanacija temelja, sanacija krovišta kroz uređenje odvodnje, radovi na uređenju čestice, odnosno odvodnji, statička stabilizacija objekta ugradnjom betonskih vijenaca s metalnim sponama, sanacija unutarnjih zidova, skidanje stare žbuke i nanošenje nove te izrada betonske podloge, odnosno podne ploče u unutrašnjosti. Svi radovi izvedeni su u suradnji i pod konzervatorskim nadzorom jer se radi o objektu u zoni zaštite, izvijestili su iz Gradske uprave.

U tijeku je i rekonstrukcija mrtvačnice na Vojnom groblju koja se izvodi u postojećim gabaritima radi reorganizacije prostora u funkcionalniju cjelinu prilagođenu potrebama korisnika.

-Oformiti  će se vanjski trijem od jednog bočnog krila i postojećeg prolaza, te urediti zatvoreni prostor mrtvačnice, odnosno prostor za ispraćaj. Za rekonstrukciju mrtvačnice na Vojnom groblju izdvojit će se 994.228,75 kn, a završetak radova očekuje se u rujnu ove godine.