KABA

Karlovački vatrogasci branili boje Hrvatske na svjetskom natjecanju u Hannoveru – I bez pobjede, pokazali da su među najboljima

Pet vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Karlovac Tin Butala, Marijo Luketić, Ivan Brozović, Dorijan Talajić, Mateo Trop i Darko Cipurić iz Hitne nastupili su na svjetskom vatrogasnom natjecanju u njemačkom Hannoveru i pokazali da su među najboljih 20 svjetskih ekipa.

Nisu pobijedili, ali odradili su sve što su trebali, naučili puno novoga i odlučili nastaviti trenirati kako bi sljedeći put bili još bolji.

– Natjecali smo se u sklopu Interschutza, najvećeg sajma vatrogastva u svijetu, i to u disciplini spašavanja iz prometnih nesreća, radili smo na novim vozilima BMW, alatima Holmatro, hidrauličnim alatima za rezanje vozila, priča nam Tin Butala.

Novi BMW-i za vježbu, za uništavanje  – zvuči nevjerojatno, ali Butala pojašnjava da je baš tako.

– To su auti koji su bili predviđeni za testiranje i nisu bili na planu za cestu pa su ih nakon testiranja dali za natjecanje, kaže.

A karlovačkim vatrogascima zadatak je bio spasiti stradale u prometnoj nesreći.

– Dobili smo dva sudarena vozila, jedan BMW je bio praktično položen na drugi, a u ovom ispod je unesrećena osoba bila na mjestu vozača i mi smo imali 20 minuta da ga izvučemo iz vozila. Napravili smo sve u roku iako smo imali BMW sportski coupe, jako pojačan na krovu, a jedino smo ga kroz krov mogli izvući pa je bilo jako malo mjesta za rezanje, a i unesrećeni je bio velik, ali uspjeli smo ga u zadanom vremenu izvući, opisuje Butala.

Prva tri mjesta osvojili su Španjolci, Nizozemci i Čileanci, a ostali poredak ekipa, pojašnjava Butala, organizator ne otkriva pa ne znaju kako su se plasirali. No, biti među 20 najboljih u svijetu, ogroman je uspjeh.

foto: FB JVP Karlovac

– I samo to što smo se mi tamo pojavili kao jedna mala Hrvatska je velika stvar, naglašava Butala.

Na ovo svjetsko prvenstvo s kojeg su se netom vratili, ponovo mogu za četiri godine, ali nije jedino pa bi ono što znaju, karlovački vatrogasci na svjetskoj sceni mogli pokazati i puno prije.

– Ovaj Holmatro Rescue se održava svake četiri godine, ali postoji svjetska asocijaija koja organizira natjecanja po državama svijeta i u razgovorima smo da bismo u Hrvatskoj napravili prvenstvo pa bi se pobjednik Hrvatske natjecao na Svjetskom prvenstvu koje će biti ove godine, vjerojatno u Španjolskoj, najavljuje Butala.