Počela obnova Starog grada Novigrada – Prva kula sanirana za tri mjeseca, za drugu Općina prikuplja novac

Obnova prve od dviju kula na Starom gradu Novigradu, izgorjelih u požaru 15. ožujka, počela je danas i bit će završena za tri mjeseca, a, po najavama izvođača radova, možda i prije tog roka.

Riječ je o jugoistočnoj kuli, za čiju je obnovu Karlovačka županija osigurala nešto manje od 410.000 kuna, dok će obnovu druge financirati Općina Netretić, no novac za to, po riječima načelnika Marijana Peretića, još prikuplja. Stoga ga je razveselila najava županice da će, zatreba li, u pomoć uskočiti Županija.

Da su netom nakon požara dogovorili da će obnovu jedne kule financirati Karlovačka županija, a druge Općina, podsjetila je za današnjeg obilaska radova županica Martina Furdek Hajdin.

– Napravili smo troškovnik radova, ishodili suglasnost Ministarstva kulture i medija i Ministarstva prostornog uređenja i državne imovine jer je Stari grad u vlasništvu RH, proveli postupak nabave radova i stručnog nadzora i započinjemo radove. U ugovoru stoji da će biti završeni u roku od 3 mjeseca, ali u dogovoru s izvođačem vidjet ćemo da li to može biti i ranije. Do sad je uloženo 56.000 kuna za razgradnju i dokumentaciju, a ovaj ugovor o sanaciji je vrijedan 410.000 kuna. Očekujemo sudjelovanje Ministarstva kulture, ali pričekat ćemo; ostatak je osiguran u županijskom proračunu. Ukoliko obnova jugozapadne kule bude vrijednosti kojom Općina ne raspolaže, Karlovačka županija spremna je sufinancirati i njenu obnovu, najavila je Furdek Hajdin.

Peretić je ispričao da su nakon požara zatražili prenamjenu sredstava već dobivenih od Ministarstva kulture za sanaciju Starog grada, a kako je procijenjeno da će za obnovu kula trebati gotovo milijun kuna, Općina je podnijela zatjev za povećanje sredstava.

– Do danas nismo dobili nikakav odgovor. Kad dobijemo odgovor iz Ministarstva, znat ćemo kako stojimo. Veseli me izjava županice da će se i Županija uključiti i nadam se da će Općina, Županija i Ministarstvo kulture posložiti financijsku konstrukciju i da će uskoro krenuti obnova ove kule, izjavio je Peretić.

Odgovarajući na pitanje može li Općina, obzirom da je utvrđen krivac za požar, tužbom ili nekim drugim načinom doći do novca potrebnog za obnovu umjesto iz proračuna, Peretić je rekao da čekaju epilog cijelog slučaja.

– Mi čekamo epilog događaja. Policija je obavila izvide, proslijedila DORH-u, on će odraduiti svoje i mi ćemo sigurno po pravomoćnoj sudskoj presudi podnijet zahtjev za nadoknadu štete. Koliko ćemo biti uspješni, vidjet ćemo, kazao je.

Kulu obnavlja Izgradnja Popovački, a Mario Popovački napomenuo je da im ovaj posao neće biti novost iako je specifičan jer su napravili nekoliko takvih kula pa i sanaciju upravo na ovom Starom gradu 2005.

– Radove ćemo izvoditi i temeljem projekta koji se tada radio, uz stručni i konzervatorski nadzor i nastojat ćemo radove izvesti prije ugovorenog roka, najavio je Popovački.