KABA

Građani posegnuli za vodom iz hidranata; iz ViK-a upozoravaju da to nije dozvoljeno

Vrijeme je punjenja bazena, zalijevanja nasada, travnjaka, pa Vodovod i kanalizacija d.o.o. Karlovac upozorava građane da za to nije dozvoljeno korištenje vode sa hidranata. Hidranti služe isključivo za protupožarnu zaštitu i za potrebe održavanja vodoopskrbne mreže, ispiranja sustava te analize zdravstvene ispravnosti pitke vode.

-Nažalost, problem se ponavlja svakog ljeta, na što nam ukazuje kako telemetrijski nadzor nad sustavom tako i obilasci terena i dojave stanovništva  o primijećenoj krađi vode, kažu iz ViK-a.

Onaj koji neovlašteno uzima vodu sa hidranata, svojim  nesavjesnim ponašanjem ugrožava stabilnost vodoopskrbe šireg područja. Naglim otvaranjem i zatvaranjem ventila na sustavu izazivaju se hidraulički udari, koji pak dovode do puknuća cjevovoda i prekida vodoopskrbe za čitave ulice ili naselja. Ako i ne dođe do puknuća cjevovoda, najčešće dolazi do naglog smanjenja tlaka što se kod korisnika na tom području odmah manifestira kao nestašica vode.  Isto tako, ovakvim postupcima ugrožava se mogućnost brze i učinkovite protupožarne zaštite.

-Za dobrobit svih, apeliramo na građane da koriste pitku vodu u skladu sa propisima, tj. isključivo sa vlastitih priključaka spojenih na javni sustav vodoopskrbe. Naši djelatnici provode nadzor nad hidrantskim sustavima kojih ima preko 2000, a korisnike molimo da, ukoliko primijete neovlašteno korištenje usluge vodoopskrbe, obavijeste Vodovod i kanalizaciju putem besplatnog telefona 0800/400-047 ili karlovačku policiju.