KABA

Sezona je borovnica- voća koje zahtjeva posebnu pažnju prilikom uzgoja

Danijel Pilat je agronom i vlasnik opg-a na kojem posljednjih sedam godina uzgajaju povrće i voće. Zahvaljujući natječaju ruralnog razvoja preko kojeg su dobili 15 tisuća eura, proizvodnju su s jednog plastenika proširili na još dva i tako krenuli u avanturu uzgoja različitih vrsta povrća i voća.

Sada imaju 8 plastenika različitih veličina, tu uzgajaju sezonsko povrće: rajčice, paprike i krastavce i bobičasto voće: jagode, maline i američke borovnice. Američka borovnica zahtjeva posebne uvjete te je bilo teško odlučiti se na uzgoj borovnice u ovom kraju. Danijel se ipak odlučio i uzeo je kredit kako bi krenuo s uzgojem jer se upravo ovo bobičasto voće pokazalo vrlo traženo na tržištu.

 

– Ovo je sorta Duke, zasađena je 2019. godine u jesen, u agrotekstilnu vreću gdje je zemlja, baltički treset, kiseli, pomiješan s kokosovim vlaknima, perlitom i sa piljevinom od crnogorice jer je crnogorica kisela, a biljka voli biti u kiselom mediju. Ta zemlja je vodo-zračno propusna što odgovara biljci i njenom vretenastom korijenu. U ovoj vreći može biti 6 do 7 godina, a zaštićena je od glodavaca.

U vrećama je trenutno 650 komada sadnica borovnica, četiri su različite sorte čiji se plodovi beru od lipnja do kolovoza. Danijelu u tome pomaže cijela obitelj i uvijek se traži kilogram više. Ovakav posao njima je zadovoljstvo koje se vidi i po plodovima koje im donosi.

– Uživamo u tome, psihički si opušten, nemaš briga, kad ti biljka da svoj plod nema većeg zadovoljstva. Ljudi danas bježe od fizičkog posla, mislim da bi bilo teško naći radnika. Mnogi su rekli da taj posao ne bi radili za nikakve novce.

Iako se trenutno ne bave preradom voća i povrća, u budućnosti bi se i to moglo ostvariti. No, za sada su zadovoljni trenutnim rezultatima koje im donose plodovi njihovog rada.